Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 8. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Italijanski premier na poroki sina turškega premiera

Istanbul (STA/AP) - Italijanski premier Silvio Berlusconi bo časten gost na poroki Bilala Erdogana, ki je sin turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana. Slovesnost ob poroki 22-letnega Bilala s 17-letno Reyyano Uzuner bo potekala v nedeljo, na njej pa pričakujejo okoli 10.000 povabljenih gostov. "Ne bom pustil svojega prijatelja samega na tako srečen dan," je dejal Berlusconi, ko ga je Erdogan povabil na poroko. Po besedah premiera Erdogana bo italijanski premier edini tuji voditelj, ki se bo udeležil poroke. Erdogan je novinarjem še pojasnil, da bosta z Berlusconijem v nedeljo zvečer skupaj na večerji, nato pa naj bi se italijanski premier še isti dan vrnil v Italijo. Poroke, za katero si je Bilal zaradi mladoletnosti njegove neveste moral pridobiti uradno dovoljenje, naj bi se sicer udeležil tudi turški zunanji minister Abdullah Gul.

V Haagu vsi enaki

Podgorica (STA/Beta) - Med zaporniki haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ni nacionalnih razlik, je po obisku svojega moža Vojislava Šešlja, sicer vodje srbske radikalne stranke, ocenila Jadranka Šešelj. "Tam so izbrisane vse nacionalne razlike," je dejala Jadranka Šešelj, ki je med svojim obiskom v Haagu med drugim spoznala tudi hrvaškega generala Mladena Naletiliča in ga opisala kot zanimivega in šarmantnega človeka. "Mladen in Vojislav se prav dobro razumeta", je povedala Šešljeva, ki je pri tem še ocenila, da so vsi priprti solidarni in pomagajo drug drugemu, ne glede na njihovo narodnost.

WC vreden 120.000 dolarjev

Peking (STA/Hina) - Na Trgu nebeškega miru v kitajski prestolnici Peking so nedavno slovesno odprli javno stranišče vredno 120.000 ameriških dolarjev, ki je med drugim opremljeno tudi s televizijskim sprejemnikom. V tem luksuznem stranišču je mogoče poslušati glasbo po izbiri, računalniški sistem pa uporabnike sproti obvešča oziroma opozarja, ali je WC prost ali pa zaseden, piše kitajski časnik South China Morning Post. Stranišče se nahaja na vzhodni strani omenjenega trga, kjer je vojska leta 1989 izvedla pokol nad neoboroženimi študenti, ki so se zbrali na prodemokratičnem protestu.

Omarju Sharifu mesec dni pogojne kazni

Pariz (STA/Hina) - Francosko sodišče je egiptovskega filmskega igralca Omarja Sharifa obsodilo na mesec dni pogojne zaporne kazni in denarno kazen v višini 1500 evrov zaradi napada na policista v neki francoski igralnici. 71-letni filmski igralec, znan po vlogah v hollywoodskih klasikih Doktor Živago in Lawrence Arabski, bo moral oškodovancu plačati še 300 evrov odškodnine. Incident se je zgodil 5. avgusta, ko je Sharifa, sicer strastnega kockarja, zapustila sreča v igralnici v mestu Enghien-les-Bains, okoli 40 kilometrov severno od Pariza. Sodni viri poročajo, da se je Sharif skregal s krupjejem, vmes pa je posegel policist. Igralec naj bi na račun policista izrekel več žaljivk, na koncu pa popolnoma izgubil živce ter ga s čelom udaril v glavo. Sharif je na sojenju dejal, da se incidenta ne spomni, čeprav so ga posnele videokamere v igralnici. Kljub vsemu se je opravičil.

V Sibiriji odkrili 300-karatni diamant

Jakutsk (STA/Tanjug) - Na vzhodu Sibirije so nedavno odkrili tretji največji diamant v Rusiji, so sporočili geologi iz rudnika Udačinski v Jakutsku, kjer so odkrili ta dragoceni kamen. Diamant barve limone tehta natanko 301,55 karatov. Glavni geolog Grigorij Smarov je povedal, da je diamant del večjega kosa in izrazil upanje, da bodo ostale dele tega žlahtnega kamna našli v prihodnjih dneh. Največji doslej odkriti diamant v Rusiji je tehtal 342,5 karatov, poimenovali pa so ga po 26. kongresu Komunistične partije tedanje Sovjetske zveze.

vi/ase/mik/vr
© STA, 2003