Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 8. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Alkohol povzroči v Avstraliji več škode kot trde droge

Sydney (STA/dpa) - Študija avstralske vlade je pokazala, da uživanje zakonitih drog, kot sta na primer tobak in alkohol, povzroči v državi več škode kot pa uživanje nezakonitih drog, kamor sodita na primer heroin in kokain. Kot navaja študija, ima vsak deseti Avstralec težave s prekomernim pitjem alkohola, poleg tega pa vsako leto zaradi bolezni, povezanih z uživanjem alkohola, umre več kot 2000 ljudi. Alkohol je pogostokrat vzrok za razvoj bolezni na jetrih, poleg tega pitje alkohola pogosto privede do prometnih nesreč, požarov in kriminala, kar avstralske davkoplačevalce letno obremeni za 4,6 milijarde ameriških dolarjev. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da avstralske najstnice pri pitju alkohola prekašajo svoje vrstnike. Sicer med največje uživalce alkohola sodi skupina moških, starih od 20 do 29 let, ki imajo pogosto za vzornike igralce ragbija. "Po kriterijih družbenih stroškov, razširjenosti bolezni in umrljivosti prav alkohol in tobak naredita družbi največ škode," je dejala izvršna direktorica avstralskega urada za alkohol in druge droge (AODCA) Cheryl Wilson. Pri tem AODCA ocenjuje, da delež škode, ki jo povzroči zloraba alkohola, doseže skoraj 25 odstotkov škode, ki jo v Avstraliji povzroči uporaba vseh drugih drog skupaj.

Japonska odprava bo v Nepalu iskala snežnega človeka

Tokyo (STA/AP) - Japonska odprava, ki bo opremljena s kamerami na senzor in jo bo vodil amaterski raziskovalec bitij, katerih obstoj ni dokazan, Jošiteru Takahaši, se bo konec tedna napotila v gore Nepala, kjer bo iskala dokaze o obstoju znamenitega snežnega človeka znanega tudi pod imenom Jeti. Sedem plezalcev bo na območju sedmih najvišjih gora na svetu šest tednov skušalo s kamerami, ki se vključijo s pomočjo senzorja za gibanje, posneti snežnega človeka. Za Takahašija jo to že druga "jetijevska odprava". Leta 1994 je med podobno odpravo v jami na višini 4.600 metrov na pobočju osemtisočaka Daulgirija našel nožne odtise, ki jih je naredila zelo velika žival, ta katero pa je Takahaši prepričan, da ni medved. 60-letni Takahaši je svojo odpravo, ki nima podpore japonske akademske skupnosti, opisal kot skupino plezalcev, ki so pri preteklih vzponih na Daulgiri že vsi videli nenavadne odtise v snegu.

Zaradi nizkega vodostaja odkrili potopljeno nemško vojaško ladjo na Donavi

Prahovo (STA/Fena) - Zaradi izredno hude suše v Evropi se je močno znižal tudi nivo reke Donave, ki je tako najnižji v več kot zadnjih sto letih. Vodostaj Donave na vzhodu Srbije je tako padel na nivo, ki ga niso zabeležili že od leta 1888, pri čemer se je nad gladino reke začela počasi pojavljati nemška vojaška ladja, ki so jo Nemci namerno potopili, da bi upočasnili napredovanje sovjetskih sil v drugi svetovni vojni. Na ladji so tako še vedno vrtljiva ploščad s topom in kovinska držala za granate. "Kar naredijo Nemci, je za večno," je odkritje potopljene ladje komentiral lokalni ribič Dragan Čurovič. Odkrita ladja je ena izmed 130 ladij, ki so jih Nemci naložili z eksplozivom in jih potopili, medtem ko so bežali pred sovjetskimi silami.

Mrtvemu vozniku avtomobila izstavil parkirni listek

Melbourne (STA/dpa) - Avstralski redar, ki je zadolžen za nadzor nad parkirnimi prostori, je izdal kazen za nepravilno parkiranje nekemu vozilu, v katerem je ležal mrtev voznik. Lokalne oblasti iz Melbournea so se že javno opravičile za neljubi dogodek s pojasnilom, da je redar predvideval, da je voznik zaspal v svojem nepravilno parkiranem vozilu. "Redar je, kot je to običajno, skušal s trkanjem na steklo in govorjenjem prebuditi voznika, ker pa je mislil, da ta spi, je le napisal kazen in odšel," je dejal tiskovni predstavnik oblasti v Melbourneu Stephen Sabbatucci. Po njegovih besedah redar ni želel močneje trkati, da ne bi prišlo do spora med njim in voznikom. Lokalne oblasti so se opravičile družini umrlega in jim izrekle tudi sožalje.

Zaradi neznosne vročine umirajo tudi kamele

Hong Kong (STA/Hina) - Visoke poletne temperature na vzhodu Kitajske so postale tako neznosne, da umirajo celo kamele, so poročali kitajski mediji. V živalskem vrtu v Bengbuju je namreč minulo soboto, ko je temperatura dosegla 39 stopinj Celzija, zaradi sončarice umrla kamela. Kot piše časnik China Daily, so izčrpano kamelo našli varnostniki ob prihodu v službo. Skušali so jo ohladiti s curki hladne vode, vendar se je kameli pojavila pena na ustih, kmalu zatem pa je umrla. V predelu živalskega vrta, kjer prebivajo kamele, se sicer temperature med poletno vročino lahko povzpnejo tudi na 50 stopinj Celzija.

mik/ab/bp
© STA, 2003