Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 7. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Islandci in Francozinje živijo najdlje v Evropi

Wiesbaden (STA/AFP) - Islandci in Francozinje se lahko pohvalijo z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo v Zahodni Evropi, je ugotovil nemški zvezni statistični urad Destatis. Na podlagi statističnih podatkov o smrtnosti med letoma 1999 in 2001 je urad ugotovil, da je pričakovana življenjska doba Islandcev 78 let, pričakovana življenjska doba Francozinj pa 83 let. Pričakovana življenjska doba moških v Evropski uniji je sicer 75,1 leta, žensk pa 81,4. Najslabše pa na podlagi raziskave Destatisa kaže Dancem, katerih pričakovana življenjska doba je 74,3 leta, in Irkam, ki lahko pričakujejo, da bodo živele do svojega 78 leta in pol.

Novi ukrepi za zaščito kitajskega zidu

Peking (STA/dpa) - Kitajska je napovedala sprejetje novih ukrepov, s katerimi želi zaščititi Veliki kitajski zid pred poškodbami, ki jih povzročajo številni turisti. Ukrepi vključujejo kazni v višini od 200 do 500 juanov (od 23 do 59 evrov) za turiste, ki bodo obiskali dele zidu, ki še niso bili obnovljeni. Prav tako bodo prepovedali kioske in prodajalne s spominki na območjih, kjer obisk ni dovoljen, kršiteljem pa grozi denarna kazen v višini do 33.000 evrov. Novi ukrepi bodo veljali za 629 kilometrov zaprtega območja zidu. Številni turisti sicer lahko obiščejo le obnovljene dele 6000-kilometrskega zidu, medtem ko so ostali deli v zelo slabem stanju, saj jih prerašča rastlinje, domačini pa z njega kradejo kamenje.

Voznik avtobusa zaradi prepovedi nošnje kratkih hlač v krilu

Umea (STA/dpa) - Na severu Švedske, ki ji vročina te dni tudi ne prizanaša, se je voznik avtobusa Mats Lundgren dobro znašel. Ker vozniki avtobusov v skladu s prepisi na delovnem mestu ne smejo nositi kratkih hlač, si je omislil - krilo. "V takšnem oblačilu se počutiš čudovito, še veliko bolje kot v kratkih hlačah," je pojasnil iznajdljivi Šved v pogovoru za časnik Vaetterbottens Folkblad. Njegov šef Rolf Persson pa je povedal, da je bil ob pogledu na voznika v ženski obleki sprva "nekoliko presenečen", vendar pa se ni hotel vmešavati, saj voznik ni kršil delovnih predpisov.

V Krakovu se bo začel študij o življenju Janeza Pavla II.

Krakov (STA/dpa) - V poljskem Krakovu se bo oktobra začel podiplomski študij o življenju in nauku papeža Janeza Pavla II. Jaroslaw Gowin, rektor zasebne visoke šole, je enoletni študij, ki je na svetu edinstven, utemeljil s pomembnostjo pontifikata Janeza Pavla II. za moderno Poljsko, katoliško cerkev in svet. "Čudno, da doslej na Poljskem še niso ustanovili študijske smeri, ki bi bila posvečena izključno poljskemu papežu," je povedal Gowin. "To želimo spremeniti," je dodal. Ciljna skupina študijske smeri, ki bo obsegala tudi cerkveno zgodovino, filozofijo in etiko, so učitelji verouka in novinarji, specializirani za tematiko cerkve.

Neslane šale ameriškega sodnika

Boston (STA/AP) - Bostonski zvezni sodnik za priseljevanje Thomas Ragno je začasno suspendiran, potem ko naj bi državljanki Ugande z imenom Jane, ki je bila žrtev nasilja v domovini, dejal, "Jane pridi sem, jaz Tarzan". Sodnik je opazko izrekel na zaslišanju za pridobitev azila, na katerem je Jane povedala, da so jo v domovini posilili, pretepali in mučili. Ragno, ki je zavrnil njeno prošnjo za azil, naj bi med zaslišanjem preko telefona tudi poslušal vremensko napoved in se pogovarjal o načrtih za nakup novega stanovanja. Jane se je po zavrnitvi pritožila zaradi postopka in sodnikove odločitve. "To je bilo rasistično in ponižujoče dejanje s strani ameriškega uradnika," je po poročanju časnika Boston Herald dejala zdravnica zavrnjene prosilke za azil. Sodnik je sedaj na plačanem dopustu, dokler ne bodo znane ugotovitve preiskave.

mav/mik/ms/np/ps/vi/vr/bp
© STA, 2003