Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 6. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Pošta za brezdomce v New Delhiju

New Delhi (STA/Hina) - Indijski brezdomci so dobili svojo pošto. Neka indijska nevladna organizacija je namreč ustanovila pošto za brezdomce v indijski prestolnici New Delhi z imenom "Beghar Sandesh", ki pomeni "Sporočila za brezdomce". Predstavnik organizacije je pojasnil, da se pošta nahaja v severnem delu indijske prestolnice, kjer vsi brezdomci lahko prejemajo pisma in ostale pošiljke na lastni poštni predal. Pošto so odprli, potem ko je analiza pokazala, da so brezdomci maja v povprečju prejeli tudi do pet pisem na teden. Pošta, v kateri so tudi poštarji brezdomci, nudi še dve storitvi: pisanje in branje pisem, saj je večina brezdomcev nepismenih.

Kradli dele električnega transformatorja

Kijev (STA/Hina) - Pri kraji delov visokonapetostnega električnega transformatorja v mestu Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine je umrl nek Ukrajinec, dva pa sta bila težje ranjena. Transformator, ki se nahaja v zapuščenem rudniku, je bil namreč še vedno priključen na elektrarno, čeprav ostali deli obrata niso več delovali. Enega od neuspešnih tatov so v bolnišnico sprejeli s težkimi opeklinami, drugega pa v stanju težkega šoka. Lokalno tožilstvo je že sprožilo preiskavo dogodka.

Lažnivi ribič

London (STA/Hina) - Britanski ribič Clive White je priznal, da je pred osmimi leti lagal, da je postavil rekord z ulovom 16,7 kilograma težke kalifornijske postrvi. S tem priznanjem je White želel rešiti svoj zakon, ki ga je ogrozila prav njegova obsedenost z ribolovom. "Ribolov me je uničil. Uničil mi je zakon in vse, kar sem si želel. V vseh teh osmih letih me je zelo pekla vest. Zdaj, ko sem priznal, se počutim veliko bolje," je dejal White. 35-letnik je Britanski komisiji za ribolovne rekorde (BFRC) namreč priznal, da postrvi ni ulovil, ampak jo je vzgojil njegov prijatelj. Ko jo je "ujel", pa je bila že mrtva. Zdaj ko je priznal goljufijo, White upa, da bo soproga razumela, da je bil zadnja leta potrt, ker ga je pekla vest. Da bi soprogo pridobil za skupno življenje, se je goljufivi ribji rekorder povsem odpovedal ribolovu.

Kofein povečuje fizično vzdržljivost

Sydney (STA/Fena) - Študija avstralskih znanstvenikov kaže, da tudi majhne količine kofeina lahko podaljšajo telovadbo za tretjino. Raziskovalci z inštituta za šport so ugotovili, da kofein spodbuja mišice, da kot vir energije "pokurijo" maščobe namesto ogljikovih hidratov. V študiji, v kateri so sodelovali kolesarji, so ugotovili, da pitje coca cole ali kave namesto vode omogoča podaljšano ukvarjanje s športnimi dejavnostmi ob enaki intenziteti. Opozorila, da imajo pijače, ki vsebujejo kofein, diuretični učinek, kar bi sicer lahko povzročilo dehidracijo, pa so samo mit. Po mnenju avstralskih znanstvenikov lahko uživanje kofeina, pa čeprav le ene skodelice kave, pred telovadbo pomaga ne samo rekreativcem, ampak tudi profesionalnim športnikom.

Najstnik in miniaturna Ramajana

New Delhi (STA/dpa) - Najstnik iz vzhodnoindijske Kalkute je "izdelal" najmanjši knjižni primerek indijskega junaškega epa Ramajana. Miniaturna knjižica ima 98 strani in meri en centimeter krat štiri milimetre, poroča časnik Asian Age. 15-letni Akash Gupta, sicer strokovnjak za miniaturno pisavo, je za izdelavo knjižice potreboval devet dni. Sicer se je ta indijski najstnik prijavil tudi za Guinnessovo knjigo rekordov.

vi/ab/vr/bp
© STA, 2003