Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 5. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Tri milijone Italijanov se pretvarja, da so šli na dopust

Rim (STA/dpa) - Tri milijone Italijanov se pred svojo sosesko pretvarja, da so odpotovali na počitnice, v resnici pa so zaradi pomanjkanja denarja ostali doma. Kot je pokazala raziskava skupine psihologov z imenom Help me (Pomagaj mi), naj bi se ti zabarikadirali v svoja stanovanja ali hiše in z raznimi triki, širjenjem govoric in lažmi poskušali obupano preprečiti, da bi jih prijatelji in znanci spregledali. Po navedbah psihologov so si Italijani, ki so ostali doma, napolnili hladilnike z globoko zamrznjeno hrano, da jim dalj časa ne bi bilo treba od doma. Za dobro razpoloženje otrok so poskrbeli z nakupi računalniških igric in knjig, poleg tega so izklopili mobilne telefone in vklopili avtomatske odzivnike za klice na lokalni telefon. Nekateri so odnesli rože k sosedom in jih prosili, naj jih zalivajo. Drugi pa so si celo omislili hišni solarij ali pa preko interneta naročili spominke iz dežel, kjer naj bi letovali. "Za ljudi, ki ostanejo doma, je to sramota," je pojasnil nek psiholog.

Barbiko bo oblekel Armani

New York (STA/dpa) - Za modnima kreatorjema Calvinom Kleinom in Vero Wang bo oblačila za otroško lutko Barbie oblikoval še Giorgio Armani. Dolgonoga lutka iz podjetja Mattel bo v omejeni izdaji kot Armani-Barbie naprodaj od septembra. Za Barbiko, ki bo oblečena v elegantni komplet iz krepa, tila in svile, bo potrebno odšteti okoli 121 evrov, je poročal ameriški časnik New York Post. Dobiček od nakupa Barbike bo šel v dobrodelne namene za humanitarne organizacije, kot je YouthAids, ki si po celem svetu prizadeva informirati mladino o nevarnosti aidsa, ter organizaciji Room to Grow, ki pomaga dojenčkom iz izjemno revnih družin.

Benetke izdale kodeks obnašanja za turiste

Benetke (STA/APA) - Beneške oblasti se obračajo na občutek odgovornosti okoli 15 milijonov turistov, ki vsako leto obiščejo Benetke. Tamkajšnje oblasti so namreč za turiste izdale večjezični kodeks obnašanja, v katerem jih pozivajo, naj za seboj ne puščajo smeti, se za ogledovanje znamenitosti mesta ne oblečejo v kopalke, se v ozkih ulicah držijo desne strani ter se ne zadržujejo na mostovih. Naslov kodeksa je "Dobrodošli v Benetkah: deset dobrih nasvetov za inteligentni turizem", v njem pa med drugim turiste pozivajo, naj uporabljajo le sredstva javnega prevoza in se pozanimajo o ceni javnega prevoza, pozorni pa naj bodo tudi na žeparje.

Letošnji plesni hit poletja pripada Cherie Blair

London (STA/dpa) - Soprogi britanskega premiera Tonya Blaira, Cherie, bo s pesmijo s karaok najverjetneje uspelo, da bo ta postala plesna uspešnica letošnjega poletja. Kot je poročala britanska radijska in televizijska mreža BBC, naj bi britanski obiskovalci nočnih klubov na Ibizi in Cipru neprenehoma plesali na Cheriejino različico pesmi skupine The Beatles "When I'm sixty-four". Cherie je namreč julija, ko je spremljala moža na obisku v Pekingu, temu skočila na pomoč, ko so ga kitajski študentje izzvali, naj zapoje kakšno pesem. Takrat je Cherie namesto svojega soprogra imenitno zapela nekaj kitic omenjene pesmi. Cheriejine pevske sposobnosti so nato zmešali v plesno verzijo pesmi, ki so jo poslali v diskoteke na Balearske otoke in Ciper, sicer predhodnikov evropske disko scene.

Za letošnji Oktoberfest se prvič po 34 letih ne bo povečala cena piva

Muenchen (STA/AFP) - Prireditelji tradicionalnega, letos že 170. festivala piva Oktoberfest, ki ga vsako leto pripravijo v bavarski prestolnici Muenchen, so se odločili, da letos prvič po 34 letih ne bodo povišali cene za vrč piva, za katerega bo tako kot lani potrebno odšteti 6,80 evra. Poleg tega bodo ženske in mlada dekleta v primeru, da bi jih kdo skušal vznemirjati ali nadlegovati med festivalom, lahko letos prvič v posebnem centru poiskale socialno pomoč, nudili pa jim bodo še psihološko in pravno pomoč. Prireditelji so pripravili nekaj sprememb tudi za otroke. Zanje bodo naredili posebna travnata igrišča, kjer se bodo lahko igrali. Oktoberfest bo letos trajal od 20. septembra do 5. oktobra, na festivalu pa letos pričakujejo približno šest milijonov obiskovalcev. Oktoberfest se vsako leto začne točno ob 12. uri, ko mestni župan zabije pipo v prvi pivski sodček. Veliko ljudi se sicer sprašuje, zakaj se prireditev imenuje Oktoberfest, ko pa se pravzaprav začne septembra. Razlog za to je zgodovinskega značaja; v 19. stoletju je namreč festival trajal le en teden, in sicer oktobra.

tis/ab/np/ps/bp
© STA, 2003