Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Princ William na bungee-jumpingu

London (STA/dpa)- Britanski prestolonaslednik, princ William, se je v Ugandi odločil za skok z elastiko z višine 40 metrov. Kot poročajo britanski mediji, je William v globino skočil s prijateljem Guyem Pellyjem. Fanta sta se tesno objeta s hitrostjo 130 kilometrov na uro potopila v reko Nil, za adrenalinski skok pa sta plačala 50 evrov. 21-letni princ sicer skupaj s prijateljem preživlja enomesečne počitnice v Ugandi. Tudi njegov prijatelj Pelly je znan v javnosti, predvsem odkar se je pijan slekel na prireditvi po tekmi pola. Viljema in Guya v Ugandi pa spremlja tudi Jessica Craig, ki jo je zadnje čase pogosto videti v prinčevi družbi, vendar njegova družina uradno pravi, da sta "samo dobra prijatelja".

Britanski vojak podhlajen v Iraku

London (STA/dpa) - Kljub neznosni vročini, ki vlada v Iraku, so nekega britanskega vojaka prepeljali v bolnišnico zaradi podhladitve. Kot je poročal britanski časnik Daily Mirror, se je vojak zaradi vročine - živo srebro se je povzpelo do 58 stopinj - odločil, da se ohladi v hladilniku. Nekaj ur kasneje ga je našel kolega - "iznajdljivi" vojak je trdno spal, bil pa je tudi precej podhlajen. Prepeljali so ga v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Oče z dojenčkom na rop

Sydney (STA/AP) - Osemmesečni avstralski dojenček je zelo zgodaj spoznal pravila igre ravbarji in žandarji. Oče ga je namreč vzel s seboj na roparski pohod. Kot je sporočila policija, je oče zamaskiran in oborožen z nožem oropal restavracijo s hitro prehrano, s kraja zločina pa je pobegnil v ukradenem avtu s sinom na sprednjem sedežu. Avto je nato pustil ob cesti in z otrokom stopil do bližnjega bara, kjer si je privoščil pijačo. Policijo je o roparju, ki naj bi bil zadrogiran, obvestil natakar. Moškega so odpeljali v bolnišnico, na otroka pa popazili, dokler niso našli njegove matere. Policija je še sporočila, da je dojenček svoj prvi rop prestal dobro.

Na Mednarodni vesoljski postaji poslušajo rock'n'roll in klasično glasbo

Moskva (STA/Itar-Tass) - Posadka Mednarodne vesoljske postaje (ISS) najraje posluša rock'n'roll in klasično glasbo. Ameriški astronavt Edward Lu, ki dela na krovu ISS, se v prostem času rad usede za sintesizer, v zadnji pošiljki z Zemlje, ki jo je pripeljala ruska tovorna ladja Progres, pa je dobil tudi paket z notami. Medtem ko ima Edward Lu rad različne glasbene zvrsti, od rock'n'rolla do klasične glasbe, pa vodja posadke, ruski kozmonavt Jurij Malenčenko, obožuje ruskega pevca Vladimirja Visockega. Z zadnjo pošiljko z Zemlje so posebej za Malenčenka prispele tudi plošče z Visockijevo glasbo. V vesolju je glasba sicer prvič odmevala že davnega leta 1962, ko je na krovu vesoljske ladje prepeval ruski kozmonavt Andrijan Nikolajev.

Argentinske blagajničarke nosijo plenice, da jim ni treba na stranišče

Buenos Aires (STA/AFP) - Blagajničarke v neki argentinski verigi supermarketov morajo na delu nositi plenice za odrasle, da jim delovnim časom ni treba na stranišče. Po navedbah sindikata gre za verigo supermarketov v zahodni provinci Mendosa, ki je v rokah tujih lastnikov. Ti so pojasnili, da morajo blagajničarke nositi plenice, če zaradi mraza, pritiska ali stresa ne bi mogle zdržati do takrat, ko bi lahko odšle na stranišče. "Težko si predstavljam dvajset odraslih žensk, ki morajo osem ur na dan nositi plenice," je dejala pravna zastopnica za vprašanja delavcev Sandra Valesa. "Česa takšnega v 17 letih kariere še nisem videla," je dodala.

jk/ms/sek
© STA, 2003