Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zanimivosti po svetu

Ljubljana, 2. avgusta - Nekaj zanimivosti iz sveta

Britanci bi na funtih najraje videli Davida Beckhama

London (STA/Hina) - Po rezultatih ankete inštituta Taylor Nelson Sofres bi več kot tretjina Britancev na bankovcih želela videti portret kapetana angleške nogometne reprezentance Davida Beckhama, ki je nedavno iz Manchester Uniteda prestopil v Real Madrid. Beckham je prejel prepričljivo največ glasov med kandidati, ki bi jih Britanci radi videli na bankovcih. Beckhamu s 37 odstotki glasov sledi Winston Churchill z 29 odstotki , nato princesa Diana (21 odstotkov), William Shakespeare (13 odstotkov), po osem odstotkov pa sta dobila igralka Catherine Zeta-Jones in pevec Robbie Williams. Premier Tony Blair je oseba, ki je Britanci ne želijo videti na bankovcih - proti tej možnosti jih je namreč 16 odstotkov.

Vstal od mrtvih

Yaounde (STA/Hina) - 23-letni Kamerunec Victor Pierre Essengue, ki je pred desetimi meseci umrl za posledicami prometne nesreče, se je pred dnevi znova pojavil doma, je poročal časnik Camerooun Tribune. "Moj sin je umrl za posledicami prometne nesreče 2. septembra leta 2002, pokopali pa smo ga 14. septembra," je povedala srečna mati. Camerooun Tribune je na naslovnici objavil fotografijo mladeniča skupaj s starši. Na njej se vidi tudi grob z belim križem, na katerem je njegovo ime. Nek izganjalec hudiča trdi, "da so takšni primeri v Afriki glede na številne dvomljive smrti, ki se dogajajo vsak dan, pogosti". Mladenič, ki je vstal od mrtvih in zdaj govori samo angleško, ne pa francosko, ki je njegov materni jezik, je dejal, da je delal za nekega bogatega poslovneža v Bamendi, pokrajini na severozahodu Kameruna. Hiša družine Essengue je po Victorjevi čudežni vrnitvi postala romarski kraj.

Pes je lahko tudi človekov najslabši prijatelj

Moskva (STA/Itar-Tass) - Da pes ni vedno človekov najboljši prijatelj, govori nenavadna zgodba iz ruskega mesta Čeljabinsk. V tem mestu na Uralu je umrl nek 54-letni moški, ker njegov pes ni pustil, da mu zdravniki nudijo pomoč. Zdravnik in bolničar sta sicer zelo hitro prispela v stanovanje nesrečnega moškega, ki je imel težave s krvnimi žilnicami, vendar možakarju nista uspela nuditi prve pomoči, ker je njegov pes besno renčal in lajal in ni pustil, da se približata njegovemu gospodarju. Pes je verjetno začutil, da se z njegovim gospodarjem dogaja nekaj strašnega in se je odločil, da ga čuva s svojim življenjem. Zdravniška ekipa, ki je videla, da je moški v smrtni nevarnosti, je nato poklicala policijo, ki je morala zvestega psa usmrtiti. Zvestoba psa pa je gospodarja stala življenje, saj je namreč medtem že umrl.

Škržat so najboljši skakalci

Pariz (STA/AFP) - Penasti škržat (Phileanus spumarius), majhna žuželka, dolga le šest milimetrov, lahko skoči več kot 70 centimetrov visoko, kar je v človeških merah enako skoku prek 200 metrov, poroča poljudnoznanstvena revija Nature. Škržati za neverjeten skok uporabljajo zadnji nogi, ki sta kot katapult. V nogah se s pomočjo posebnega mehanizma kopiči mišična energija, ki se sproži kot eksplozija. Britanski znanstveniki so izračunali, da je moč, ki jo razvijajo mišice te žuželke, 414-krat večja od njegove telesne teže. Pri bolhah je to razmerje 135-krat, pri kobilicah osemkrat, pri človeku pa dva do trikrat. Škržati sodijo v veliko podvrsto žuželk rastlinskih parazitov, ki povzročajo škodo v kmetijstvu in so prenašalci rastlinskih virusov.

Kemični svinčnik mu je rešil življenje

Rio de Janeiro (STA/Hina) - Navadni kemični svinčnik je rešil življenje nekemu Brazilcu, na katerega sta streljala oborožena razbojnika. 33-letni Luciano Giovannini je v mestu Porto Alegro vozil tovornjak in se ustavil pred semaforjem, ko sta k njemu pristopila dva oborožena moška in zahtevala denar ter mobilni telefon. Napadeni je takoj "pritisnil" na plin, zato sta roparja streljala za vozilom. Giovanninija je ena krogla zadela, vendar jo je ustavil kemični svinčnik v žepu srajce. "To je prava sreča. Hvala Bogu za svinčnike," je dejal Giovannini.

vi/jk/vr/td
© STA, 2003