Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Urologi kolesarjem priporočajo nove sedeže

Salzburg, 21. maja - Število kolesarjev, ki iščejo zdravniško pomoč zaradi motenj pri erekciji, težav s krvnim obtokom ter bolečinami v genitalijah, je vse večje, kar je strokovnjake prisililo, da razvijejo novo vrsto kolesarskega sedeža. Vzrok mnogih obolenj pri kolesarjih je prav sedež kolesa, zaradi česar je salzburški androlog Andreas Jungwirth priporočal novi model, ki bi z dvema ovalnima sediščema omogočil večjo gibljivost in zmanjšal težave.

Takoimenovani "Easy Seat" so razvili v Združenih državah Amerike pod vodstvom bostonskega urologa Irwina Goldsteina. Sedež nima več običajne trikotne oblike, ampak ga sestavljata dve ovalni sedišči položeni ena ob drugo. Na ta način predela presredka in genitalij ostaneta prosta.

Jungwirth se sklicuje tudi na mednarodne raziskave, ki medsebojno povezujejo naporen kolesarski trening in težave v genitalnem področju - in to ne samo pri moških. V ZDA, pojasnjuje avstrijski strokovnjak, okoli 100.000 moških trpi zaradi erektivnih težav, ki jih povzroča kolesarjenje. Tudi raziskave v Avstriji kažejo, da je število patoloških obolenj od sedenja na kolesarskem sedežu visoko pri tistih ljudeh, ki na kolesu preživijo vsaj dve uri dnevno. Zdravniki so tako ugotovili neposredno povezavo med kolesarstvom in impotenco.

gm/jz
© STA, 2002