Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Začenja se mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Bled, 16. maja - Bled je za nekaj dni spet postalo središče literatov z različnih koncev sveta. V hotelu Park se bo danes dopoldne začelo jubilejno, 35. mednarodno srečanje pisateljev, ki ga vsako leto organizira slovenski center PEN. Center od lani vodi Veno Taufer. Tokratnega Blejskega srečanja se bodo udeležili pisatelji iz 35 svetovnih centrov PEN. Na Bledu se je že v sredo sestal Mirovni komite, ki deluje v okviru mednarodnega PEN-a, v času petdnevnega srečanja pa se bodo do nedelje zvrstile tri okrogle mize in dva literarna večera, udeleženci pa bodo obiskali tudi Ljubljano in Piran.

Na letošnjem srečanju bodo sodelovali številni priznani avtorji, pa tudi avtorji z "zanemarjenih" kulturnih obrobij. Srečanja se bosta udeležila tudi predstavnika majevske kulture iz Mehike. Okrogli mizi, prva z naslovom Kaj nam ostaja od 20. stoletja? in druga z naslovom 35 let Blejskih srečanj, bosta na sporedu že danes, tretja na temo Odgovornost pisatelja pa bo na vrsti v petek.

Mednarodna srečanja pisateljev so se na pobudo tedanje predsednice slovenskega PEN-a in podpredsednice mednarodnega PEN-a Mire Mihelič začela pred 35 leti v Piranu, se kasneje preselila na Bled, v zadnjih letih pa pisatelji redno obiščejo tudi slovensko prestolnico.

kp/ts/tv/zzv/nb
© STA, 2002