Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

O prehrani kartuzijanov in jedilnikih žičkih menihov

Slovenske Konjice, 14. maja - Občina Slovenske Konjice in Založba Kmečki glas sta danes v žičkem Gastužu, ki je s svojo častitljivo letnico 1467 eno najstarejših gostišč na Slovenskem, predstavili novo knjigo avtorjev Borisa Kuharja in Jožeta Mlinariča Samostanska kuhinja, ki bralca pouči o prehrani kartuzijanov in mu ponudi jedilnike žičkih menihov v prvi polovici 18. stoletja. Kot sta na predstavitvi poudarila avtorja, so žički jedilniki iz let 1737 in 1738, iz časa priorja Melhiorja Chatillona (1730-1749), izjemen vir za proučevanje jedilnih navad tedanjega časa na Slovenskem, obenem pa ob primerjavi z redovnimi pravili iz prejšnjih stoletij kažejo, kako zelo se je spreminjala prehrana kartuzijanov do 18. stoletja. V knjigi je sicer zbranih 100 receptov, usklajenih z jedilniki Žičke kartuzije, ki so povsem brez mesa, vanje so uvrščene le jedi iz vodnih živali. Vsi recepti so pripravljeni po kuharskih pravilih in tudi po modi tedanjega časa, tako kot jih je kuhal žički samostanski kuhar in kakor so jih kuhali v samostanih drugje po Evropi, namenjeni pa so današnji rabi, je opozoril priznani etnolog in kulinarik Kuhar.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 1.360 znakov (brez presledkov) oziroma 244 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 1 žeton; na računu: 0 žetonov

bs/sb
© STA, 2002