Dogodki v svetu v letu 2001

pripravilo zunanjepolitično uredništvo STA

Ljubljana, 2. decembra - V letu, ki je bilo tudi sicer polno pomembnih dogodkov, sprememb, nasilja in težav, je ves svet obnemel 11. septembra, ko sta v terorističnem napadu na ZDA v stolpnici WTC v New Yorku treščili letali, tretje je strmoglavilo na Pentagon v Washingtonu, četrto pa se je zrušilo v Pennsylvaniji. Glavni osumljenec za zločin je Osama bin Laden, oblikovala se je svetovna protiteroristična koalicija, ZDA pa so kot povračilno akcijo začele napade na Afganistan, kjer se ob podpori talibanskega režima skriva bin Laden.
        Evropsko unijo so zaposlovale predvsem priprave na širitev in tudi zveza NATO, ki se je med drugim v zvezi s terorizmom v ZDA prvič sklicevala na člen o kolektivni obrambi, je za leto 2002 na vrhu v Pragi napovedala odločitev o širitvi.
        OZN, ki je skupaj z generalnim sekretarjem Kofijem Annanom prejela Nobelovo nagrado za mir, se je med drugim ukvarjala z bojem proti teorizmu, urejanjem odnosov z ZDA in pripravami na reforme organizacije.
        V državah na območju nekdanje Jugoslavije je bilo dogajanje precej pestro: na mednarodnem sodišču za vojne zločine se je pojavil nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Miloševič, tudi Hrvaška je bila v znamenju sodelovanja s Haagom, BiH in ZRJ se skušata vključevati v evropske in mednarodne povezave, na Kosovu so bile prve volitve v pokrajinski parlament po desetih letih, Makedonija pa se je soočila z nevarnostjo državljanske vojne. V Bolgariji, Romuniji in Albaniji so dobili nove vlade.
        ZDA so se z novim predsednikom Georgeom Bushem poleg s terorizmom borile tudi z naraščanjem gospodarskih težav. Rusija, ki je med drugim doživljala pretrese medijskega prostora, je otoplila odnose z ZDA, omehčala stališče do širitve zveze NATO in napovedala, da bo glavnino ruskih sil iz Čečenije umaknila aprila 2002.
        Razmere na Bližjem vzhodu so se po prihodu desničarskega Ariela Šarona na položaj izraelskega premiera še zaostrile in kompromisi v iskanju politične rešitve se zdijo še bolj oddaljeni. Tudi na Severnem Irskem in v španski Baskiji je kljub mirovnim prizadevanjem še vedno nemirno in brez končnega dogovora.
        Svetovno gospodarstvo je beležilo upočasnjeno rast, kar so še poslabšali septembrski teroristični napadi v ZDA, v Evropi so se ukvarjali z boleznijo norih krav ter s slinavko in parkljevko, na ministrskem zasedanje WTO v Dohi so v organizacijo sprejeli Kitajsko in Tajvan ter se domenili o začetku novega kroga pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine, na svetovni konferenci o spremembi podnebja v Marakešu so sprejeli pravilnik o uresničevanju kjotskega protokola, ki zajema ukrepe za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, že konec leta 2000 je prišlo do največje združitve podjetij v zgodovini ZDA med družbama Time Warner in America Online (AOL), še okrepili pa so se protesti proti globalizaciji.
        V letu 2001 so v svetu obeležili številne obletnice, med drugim stoto obletnico smrti enega največjih opernih skladateljev Giuseppa Verdija.
        Leto 2001 bo ostalo v spominu tudi po več potresih, neurjih in poplavah ter hudih prometnih nesrečah v evropskih cestnih predorih.
        Ruska vesoljska postaja Mir je nadzorovano padla v južni del Tihega oceana, v vesolje pa je proti Mednarodni vesoljski postaji poletel prvi turist, ameriški poslovnež Dennis Tito.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 112.019 znakov (brez presledkov) oziroma 19.729 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 6 žetonov; na računu: 0 žetonov

ts/ab/ap/arh/at/jk/kj/kko/mpe/mz/nk/ps/rp/sg/sgo/uk/vr/sek
© STA, 2001