Pregled - slovensko gospodarstvo od 30. 9. do 6. 10.

Ljubljana, 7. oktobra - Evropski veterinarski inšpektorji so v okviru petdnevnega obiska ugotovili, da Slovenija tako po nadzoru kot po izvajanju svojega nadzora ustreza standardom Evropske unije ter lahko zagotavlja ustrezno zdravstveno varstvo svojih potrošnikov in potrošnikov v EU, v kolikor se ti proizvodi izvažajo. Dogajanje v minulem tednu je zaznamovalo tudi znižanje cene plinskega olja D2 za štiri odstotke, kar je posledica vladne uredbe o znižanju zneska trošarine za plinsko olje za deset odstotkov, s 56,75 tolarja na 51,08 tolarja. Posledica vladne odločitve pa je tudi to, da je davčna uprava brez direktorja. Vlada je namreč v petek sklenila razrešiti Stojana Grilja s položaja direktorja DURS, ker naj sam ne bi mogel uresničiti dolžnosti in odgovornosti, ki so pred davčno upravo, zato ta potrebuje nove moči in novo vodstvo.
Minister za finance Zvonko Ivanušič je zatrdil, da ni predlagal zamenjave in se z njo ne strinja, glasovanje o razrešitvi pa je bilo opravljeno brez njegovega soglasja.
Predsednik uprave Slovenske razvojne družbe (SRD) Marjan Rekar in predsednik uprave Palome Aleš Mikeln sta se na sedežu Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) sestala s predstavniki banke. Z NKBM, ki ima do Palome za 1,2 milijarde tolarjev terjatev, so dosegli dogovor, da SRD predstavi banki tri pisne predloge za rešitev Palome. NKBM bo sprejela tisto ponudbo, ki ji bo najbolj ustrezala, Rekar pa meni, da bo do sporazuma in podpisa pogodbe glede terjatev banke do Palome prišlo v roku 14 dni. Znova je bilo zanimivo dogajanje okoli lendavske Nafte. Ta naj bi bila že v zaključni fazi podpisa triletne pogodbe o predelavi surove nafte v naftne derivate za tujega naročnika. Za pogodbo, ki sta jo uprava družbe in tuji partner že uskladila, morata dati soglasje tudi država in Petrol, ki sta lastnika Nafte Lendava. Pogodbo sta že prejela in jo preučujeta, končnega mnenja pa še nista podala. Aktualno dogajanje okoli družbe je še dodatno začinila novica, da ji Geoplin namerava prekiniti dobavo plina, vendar so se na podlagi obvestila iz Nafte Lendava, da bo ta spet imela operativen račun, odločili nadaljevati z dobavo zemeljskega plina, če bo Nafta Lendava v naslednjem tednu zagotovila dogovorjeni obseg plačil.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 15.944 znakov (brez presledkov) oziroma 2.728 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 6 žetonov; na računu: 0 žetonov

gg/sk
© STA, 2000