Pregled - svet od 17. do 23. 6.

Ljubljana, 24. junija - Predsedniki držav članic EU so se zbrali na vrhunskem zasedanju v Portugalski Feiri, glavna tožilka haaškega sodišča za vojne zločine v nekanji Jugoslaviji Carla Del Ponte je obiskala Kosovo, Črno goro in Hrvaško, ameriška državna sekretarka Madeleine Albright pa je bila kot prva visoka predstavnica ZDA po bombardiranju kitajskega veleposlaništva v Beogradu med napadi zveze NATO v ZRJ na obisku v Pekingu. Etiopija in Eritreja sta podpisali premirje, s katerim naj bi končali dve leti trajajočo vojno, v Čečeniji pa so se ob prevzemu položaja novega upravitelja pokrajine, ki mu lokalni voditelji nasprotujejo, nadaljevali občasni spopadi med ruskimi enotami in uporniki. Premieri, nato pa še predsedniki članic Skupnosti neodvisnih držav, so na vrhu v Moskvi napovedali ustanovitev protiterorističnega središča s sedežem v Moskvi.

Varnostni svet ZN je potrdil umik izraelskih sil z juga Libanona, generalni sekretar ZN Kofi Annan pa je bil na turneji po Bližnjem vzhodu, med katero je od Irana dobil namig o pripravljenosti na otoplitev odnosov z Izraelom. ZDA so po otoplitvi med Severno in Južno Korejo omilile sankcije proti slednji.

Ogorčenje je sprožila tragedija v brtanskem Dovru, kjer so v tovornjaku našli 58 trupel nezakonitih priseljencev s Kitajske, ki so se zadušili zaradi pomanjkanja zraka. Odgovorne so že aretirali, prav tako tudi dva osumljenca neuspelega atentata na vodjo Srbskega gibanja prenove Vuka Draškoviča.

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 27.896 znakov (brez presledkov) oziroma 4.887 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 6 žetonov; na računu: 0 žetonov

np/at/ps/vp
© STA, 2000