Na debeli četrtek na mizi znova mastne pustne dobrote
Ljubljana, 27. februarja - Debeli četrtek je dan, s katerim se začenja pustno rajanje. Na današnji dan mora biti miza v skladu z izročilom polna raznih pustnih dobrot, kot so krofi, flancati, miške, ter slanih mastnih jedi, kot so krvavice, pečenice s krompirjem in kuhano kislo repo ali zeljem ter kuhana svinjska glava ali rilec.
Ptuj, Mestna hiša.
Novinarska konferenca pred 65. ptujskim Kurentovanjem.
Foto: Vida Toš/STA
Debeli četrtek je na Dolenjskem znan tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust, v Poljanski dolini nad Škofjo Loko, v Kamni Gorici, Železnikih in Dražgošah kot mastni četrtek in v Prekmurju kot mali fajnšček.
Povsod po Sloveniji pa šaljivo velja za god debelih ljudi.
Začenjajo se tudi nekatere pustne prireditve. V Cerknici bodo danes oblast prevzeli Butalci z žaganjem babe v šotoru pri Osnovni šoli Cerknica. Župan jim bo predal ključe mesta, pustni teden s številnimi dogodki pa bo trajal vse do pepelnične srede.