V EU v živilih dovoljen nov prašek iz insektov
Bruselj, 10. februarja - V EU je od danes v živilih dovoljena uporaba praška iz insektov, obdelanih z UV žarki. Natančneje, gre za prah iz celih ličink hrošča mokarja z latinskim imenom tenebrio molitor. Mokarji so načeloma že dovoljeni za uporabo v živilih, nova odobritev se nanaša na obdelavo z UV žarki.
Ljubljana.
Insekti mokarjev.
Foto: STA
Z dodajanjem praška iz posušenih mokarjev naj bi povečali vsebnost vitamina D v živilih. V skladu z novo uredbo sme za zdaj prah iz ustrezno obdelanih ličink dajati na trg le eno francosko podjetje, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
Ljudje v EU lahko izbirajo, kaj bodo jedli, in nihče jih ne sili, da bi jedli žuželke ali črve, so po poročanju dpa sporočili iz Evropske komisije. Ankete medtem kažejo, da so potrošniki za zdaj precej skeptični glede uporabe žuželk v prehrani.