Slovenci zaužijejo dvakrat več od priporočanega vnosa soli

Ljubljana, 14. januarja - Prekomeren vnos soli je eden od ključnih prehranskih dejavnikov, ki prispevajo k razvoju visokega krvnega tlaka. Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju dnevno zaužijejo približno deset gramov soli, kar je dvakrat več od priporočenega vnosa Svetovne zdravstvene organizacije, ki znaša največ pet gramov soli dnevno, kaže raziskava NIJZ.

Ljubljana. Kulinarična prireditev Pivo & Burger Fest. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kulinarična prireditev Pivo & Burger Fest.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko so na NIJZ izvedli tudi obsežnejšo analizo vsebnosti soli v kruhih in pekovskih izdelkih, saj so ti prepoznani kot eni izmed ključnih virov soli v prehrani.

Ugotovili so, da se je vsebnost soli v belih kruhih večjih proizvajalcev od leta 2012 znižala za 12 odstotkov, medtem ko je v celotni kategoriji kruhov zaznati le sedemodstotno znižanje. Najnižjo povprečno vsebnost soli so ugotovili v črnem pšeničnem ter v rženem kruhu.

mde/apo
© STA, 2025