Vpis senenega mesa iz Slovenije v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti

Bruselj, 18. novembra - Evropska komisija je odobrila vpis mesnega izdelka seneno meso iz Slovenije v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti, so danes sporočili iz Bruslja.

Velika Planina. Krave na paši. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Velika Planina.
Krave na paši.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Gre za meso govedi, drobnice in kopitarjev, ki so krmljeni na tradicionalen način z naravno krmo. Pomembno je, da se pri njegovi proizvodnji ne uporablja gensko spremenjena krma ali živali, so pojasnili.

Tovrstna prireja mesa je globoko zasidrana v slovensko kmetijsko tradicijo in predstavlja eno najstarejših oblik reje mesa. Je utelešenje okolju prijaznega pristopa k živinoreji, ki prispeva k varovanju podnebja in tal ter hkrati povečuje biotsko raznovrstnost, so navedli.

V shemo so iz Slovenije zaenkrat vključeni slovenska potica, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in prekmurska gibanica.

jb/bg
© STA, 2024