Z današnjim godom sv. Martina mošt tudi uradno postaja vino

Ljubljana, 11. novembra - Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, zanje praznični čas, ki pomeni simboličen zaključek njihovega truda v vinogradu, mošt pa se spremeni v vino. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Ljubljana. Točenje vina v kozarec. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Točenje vina v kozarec.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji so različna društva in predvsem gostinci god Svetega Martina minuli konec tedna zaznamovali z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Pestro bo tudi danes. Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki v mesto privabi tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tradicionalno veliko martinovanje bo potekalo tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju.

gm/bg
© STA, 2024