V register nesnovne kulturne dediščine vpisana priprava mežerlov in prostovoljno gasilstvo

Ljubljana, 5. novembra - V register nesnovne kulturne dediščine sta vpisani novi enoti priprava mežerlov in prostovoljno gasilstvo.

Ljubljana. Gasilci, požar. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gasilci, požar.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Mežerli so koroška jed iz pečene drobovine prašiča, kruha, začimb in jajc, ki jo v kmečkem okolju pripravljajo zlasti ob kolinah v poznem jesenskem in zimskem času, vse leto jih svojim gostom ponujajo številne gostilne na Koroškem. Znanje priprave mežerlov se prenaša z generacije na generacijo znotraj družin kakor tudi v lokalnih gostilnah, v katerih znanje prehaja s starejših sodelavcev na mlajše.

Prostovoljno gasilstvo je društvena dejavnost, povezana s preprečevanjem in gašenjem požarov ter odpravljanjem posledic naravnih, prometnih in drugih nesreč in je v Sloveniji izredno dobro razvito in razširjeno. Na podeželju gasilska društva skrbijo tudi za družabno življenje in sosedsko pomoč.

tv/kb/kb
© STA, 2024