V register nesnovne kulturne dediščine vpisana priprava mežerlov in prostovoljno gasilstvo
Ljubljana, 5. novembra - V register nesnovne kulturne dediščine sta vpisani novi enoti priprava mežerlov in prostovoljno gasilstvo.
Mežerli so koroška jed iz pečene drobovine prašiča, kruha, začimb in jajc, ki jo v kmečkem okolju pripravljajo zlasti ob kolinah v poznem jesenskem in zimskem času, vse leto jih svojim gostom ponujajo številne gostilne na Koroškem. Znanje priprave mežerlov se prenaša z generacije na generacijo znotraj družin kakor tudi v lokalnih gostilnah, v katerih znanje prehaja s starejših sodelavcev na mlajše.
Prostovoljno gasilstvo je društvena dejavnost, povezana s preprečevanjem in gašenjem požarov ter odpravljanjem posledic naravnih, prometnih in drugih nesreč in je v Sloveniji izredno dobro razvito in razširjeno. Na podeželju gasilska društva skrbijo tudi za družabno življenje in sosedsko pomoč.