V Brdih letos precej manj grozdja
Dobrovo, 19. septembra - V Kleti Brda bodo letos predelali 4100 ton grozdja, kar je okrog tretjino manj kot v povprečju minulih treh let. Vzroki so aprilska pozeba, slabo vreme ob cvetenju in huda vročina, so povedali na današnji novinarski konferenci na Dobrovem v Goriških Brdih. Vinogradniki so sicer z odkupnimi cenami zadovoljni.
Glavni enolog kleti Darinko Ribolica je poudaril, da je grozdje zdravo in presenetljivo kakovostno. Najbolje kaže sortam sivi pinot, rebula in sauvignonasse pri belih vinih, rdeča pa bodo zaradi nizkega razmerja med površino grozdov in njihovim volumnom imela izjemno barvo.
Skupno bodo sicer v Kleti Brda letos odkupili 4100 ton grozdja, medtem ko je bilo v zadnjem obdobju grozdja letno v povprečju okoli 7500 ton, je dejal direktor zadruge Klet Brda Silvan Peršolja.