Ko iz krušne peči zadiši po koroškem rženem kruhu

Dravograd, 31. oktobra - Hkrati pečenih 17 hlebov rženega kruha je pred tednom dni zadišalo iz krušne peči kmetije Brajel nad Dravogradom ob koncu delavnice, na kateri je gospodinja Manja Pešl prikazala pripravo koroškega rženega kruha s kislim testom. Postopek priprave tega kruha je od letos vpisan v register nesnovne kulturne dediščine, nosilke znanja pa so koroška društva kmetic.

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Vzhajani hlebci rženega kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl ob vzhajanih hlebcih rženega kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Pečeni hlebci rženega kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl ob pečenem hlebu kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl med prikazom priprave testa.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl ob prikazu priprave hlebcev.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl s pečenim hlebcem rženega kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl ob vzhajanih hlebcih rženega kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Kozji vrh nad Dravogradom, kmetija Brajel.
Prikaz peke koroškega rženega kruha s kislim testom v organizaciji Društva kmetic Dravograd.
Gospodinja s kmetije Brajel Manja Pešl med pripravo hlebca kruha.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Društva kmetic, ki so po besedah terenske kmetijske svetovalke Bernarde Javornik pomembno stičišče za povezovanje kmetic, so se obvezala, da bodo vsako leto izvedla vsaj eno delavnico, namenjeno prenosu znanja o peki rženega kruha na mlajše.

Po besedah etnologinje Koroškega pokrajinskega muzeja Brigite Rajšter je z vpisom v register dediščina priprave kruha prepoznana kot vrednota. Rženi kruh je po njenih besedah prepoznan kot živilo, ki ima najvišji status znotraj koroške prehrane.

vpu/vpu
© STA, 2023