Sanchez podprl pomilostitev katalonskih separatistov

Madrid, 29. oktobra - Španski premier Pedro Sanchez, ki si več mesecev po volitvah prizadeva oblikovati novo vlado, je v včerajšnjem nagovoru članom svoje stranke socialistov PSOE dejal, da je edini način za oblikovanje vlade pomilostitev katalonskih separatistov. Katalonske stranke namreč v zameno za podporo Sanchezu zahtevajo pomilostitev več sto aktivistov in politikov.

Ukrajina, Kijev.
Španski premier Pedro Sanchez je ob obisku v Ukrajini napovedal, da bo kandidatura Ukrajine za članstvo v EU prednostna naloga predsedovanja Španije Svetu EU, Kijevu pa je obljubil tudi 55 milijonov evrov nove pomoči.
Foto: ukrajinsko predsedstvo/dpa/STA
Arhiv ukrajinsko predsedstvo/dpa/STA

Sanchez za oblikovanje potencialne vlade potrebuje podporo Katalonske republikanske levice in stranke Skupaj za Katalonijo separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta. Ta je že dejal, da je podpora njegove stranke vladi odvisna od umika obtožb proti njemu in drugim voditeljem katalonskega gibanja za neodvisnost.

Načrt o oblikovanju vlade skupaj s separatisti je sicer vznemiril dobršen del španske politike, predvsem desničarske stranke, pa tudi precejšen del javnosti.

msc/lkr/msc
© STA, 2023