V Baški grapi ponoči gasilska straža, razmere se umirjajo

Tolmin, 28. oktobra - Območje Tolmina je ponoči prešla še ena nevihtna fronta z rahlo sodro. Ta po besedah poveljnika tamkajšnjega štaba civilne zaščite Mihe Venclja ni povzročila dodatne škode. Ponoči so bile v Podbrdu na terenu tri gasilske enote, ki so prečrpavale vodo, v Baški grapi je zadeve nadzorovala gasilska straža. Razmere se sicer umirjajo.

Grahovo ob Bači.
Zemeljski plaz v Baški grapi.
Foto: Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko

Civilna zaščita je na območju občine Tolmin, kjer je močno deževje v petek povzročalo največ težav, sicer doslej posredovala na osmih lokacijah. Zabeležili so približno 20 zemeljskih plazov. Ti so večinoma s seboj prinašali poplavno vodo, ki je zalivala hiše, je danes za STA povedal Vencelj.

Na Tolminskem je bilo v petek najhuje v Baški grapi, kjer so zaradi poplavljanja vodotokov in nevarnosti zemeljskih plazov evakuirali prebivalce. Ljudje so zdaj na varnem, med njimi tudi starejša zakonca, ki sta se pred plazom, ta je povsem uničil spodnji del hiše, rešila v zadnjem trenutku.

Razmere se sicer zdaj umirjajo, Baško grapo pa bo danes dopoldne v spremstvu državnega sekretarja Boštjana Šefica, poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana in tolminskega župana Alena Červa obiskal premier Robert Golob.

uk/spo
© STA, 2023