Orkan Otis po prihodu na kopno v Mehiki oslabel

Acapulco, 25. oktobra - Orkan Otis je davi po krajevnem času ob prihodu na kopno v bližini mehiškega tihomorskega letovišča Acapulco oslabel z najvišje pete kategorije s hitrostjo vetrov do 210 kilometrov na uro v orkan druge kategorije s hitrostjo vetrov do 177 kilometrov na uro, kar še vedno pomeni močan veter in obeta poplave.

Mehika.
Zahodno obalo Mehike je danes dosegel prvi orkan pete stopnje od začetka meritev. Orkan Otis s seboj prinaša močne vetrove in silovito deževje ter dvig morske gladine, vse to skupaj pa bi lahko imelo uničujoče posledice za območje obalnega turističnega mesta Acapulco, kjer živi okoli 800.000 ljudi.
Foto: Zoom Earth

Predsednik Mehike Andres Manuel Lopez Obrador je na družbenih omrežjih pozval ljudi, naj se preselijo v zasilna zavetišča in se izognejo rekam, potokom in soteskam.

Orkani vsako leto prizadenejo Mehiko na pacifiški in atlantski obali, običajno med majem in novembrom, vendar le redki dosežejo kopno kot orkani pete kategorije.

Oktobra 1997 je orkan Pauline kot nevihta četrte kategorije prizadel tihomorsko obalno območje Mehike in zahteval več kot 200 življenj, med drugim tudi v Acapulcu.

rp/mc/mc
© STA, 2023