Ob obletnici prve džamije v Sloveniji pogovor o vojni in veri

Kobarid, 25. oktobra - V Kobariškem muzeju so se sinoči na pogovornem večeru spomnili 106. obletnice prve džamije na slovenskem ozemlju, ki so jo v Logu pod Mangartom med prvo svetovno vojno postavili za bošnjaške pripadnike avstro-ogrskih sil. V pogovoru so se spomnili na konflikte, ki jih je zaznamovala tudi verska pripadnost.

Kobarid, Kobariški muzej.
Pogovorni večer na temo vojne in vere s poudarkom na obdobju 1. svetovne vojne, ki ga je pripravil Kobariški muzej.
Direktor Kobariškega muzeja Martin šolar, direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora, raziskovalec genocidov na univerzi v Sarajevu Hikmet Karčić, profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani Miha Šimac, nekdanji mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, sodelavec Kobariškega muzeja Zdravko Likar in sodelavec Fundacije Poti miru Zdravko Likar.
Foto: STA

Kobarid, Kobariški muzej.
Pogovorni večer na temo vojne in vere s poudarkom na obdobju 1. svetovne vojne, ki ga je pripravil Kobariški muzej.
Foto: STA

Džamija je sicer v Logu pod Mangartom nastala zaradi takratne velike koncentracije bošnjaških sil na Rombonu, je spomnil soustanovitelj Fundacije in Kobariškega muzeja Zdravko Likar.

Po besedah dr. Hikmeta Karčića, ki v Sarajevu preučuje genocide, ima večina vojn v sodobni zgodovini sicer določene povezave z religijami, a se ob podrobnem pogledu izkaže, da so religije navadno le maska, pogosto pa tudi mobilizacijsko sredstvo, medtem ko se vojne v resnici vodijo zaradi ozemeljskih in ekonomskih interesov.

np/pv/np
© STA, 2023