Pregled - svet, 24. 10. (torek)

Ljubljana, 24. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 24. oktobra.

TEL AVIV/GAZA - Oblasti palestinskega gibanja Hamas so poročale o novih smrtnih žrtvah izraelskega obstreljevanja na območju Gaze. Ponoči naj bi bilo ubitih najmanj 140 ljudi, več sto pa ranjenih. Napade je potrdila tudi izraelska vojska, ki navaja, da so bile tarče povezane s Hamasom, ubili naj bi več poveljnikov gibanja. Izrael, kjer je v napadu Hamasa od 7. oktobra umrlo več kot 1400 ljudi, ob silovitem obstreljevanju Gaze pripravlja tudi kopensko ofenzivo. V palestinski enklavi je bilo doslej ubitih 5700 ljudi, med njimi 2360 otrok, več tisoč pa je ranjenih.

TEL AVIV/GAZA - Izraelska vojska je v prizadevanjih za osvoboditev talcev iz rok palestinskega gibanja Hamas območje Gaze zasula z letaki, s katerimi tamkajšnje prebivalce poziva, naj posredujejo podatke o talcih v zameno za denarno nagrado. Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v ponedeljek zvečer sporočilo, da je iz humanitarnih razlogov izpustilo še dve talki, ki ju je skupaj z okrog 200 drugimi zajelo med napadom na izraelsko ozemlje 7. oktobra. Obe sta državljanki Izraela, stari 85 in 80 let.

NEW YORK - Večina udeležencev odprtega zasedanja Varnostnega sveta ZN na ministrski ravni o Bližnjem vzhodu je pozivala Izrael, naj spoštuje mednarodno humanitarno pravo in omogoči nujno pomoč za Palestince v Gazi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da ni nihče nad mednarodnim humanitarnim pravom, izraelski zunanji minister Eli Cohen pa je večkrat povzdignil glas in Guterresa vprašal, v katerem svetu živi, da kritizira Izrael. Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je poudaril, da je treba končati pokol, ki ga izvaja Izrael pod nezakonito okupacijo.

ŽENEVA/GAZA/KAIRO - Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA), ki na območju Gaze vodi največjo humanitarno operacijo, je opozorila na pomanjkanje hrane, vode in ležišč, s katerim se soočajo palestinski prebivalci Gaze. Opozorila je tudi, da bo od srede zvečer prisiljena ustaviti pomoč več sto tisoč ljudem, če na območje ne bodo dostavili goriva. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prav tako ponovno opozorila na težke humanitarne razmere na območju Gaze, pri čemer je kot še posebej kritično izpostavila pomanjkanje vode in goriva.

JERUZALEM/RAMALA - Francoski predsednik Emmanuel Macron je na obisku v Izraelu menil, da bi moral biti glavni cilj osvoboditev talcev, ki jih je palestinsko gibanje Hamas zajelo 7. oktobra po napadu na Izrael. V pogovoru s predsednikom Jicakom Hercogom je izrazil solidarnost Francije z Izraelom v boju proti terorizmu, po pogovorih s premierjem Benjaminom Netanjahujem pa predlagal skupno, usklajeno mednarodno akcijo proti Hamasu. Sestal se je tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izpostavil potrebo po obnovitvi političnega procesa s Palestinci.

MOSKVA/ANKARA - Predsednika Rusije in Turčije, Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan, sta v telefonskem pogovoru izrazila globoko zaskrbljenost zaradi vse večjega števila civilnih žrtev in katastrofalnega poslabšanja humanitarnih razmer v Gazi, so sporočili iz Kremlja. Erdogan je poleg tega menil, da je Varnostni svet ZN le še poglobil krizo. Predsednika sta govorila tudi o izraelskih napadih na stanovanjske soseske in verska poslopja, ki sta jih označila za nesprejemljive, in se zavzela za rešitev dveh držav.

STOCKHOLM - Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil odločitev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da parlamentu predloži protokol o pristopu Švedske k Natu, in izrazil pričakovanje, da bo turški parlament tega hitro ratificiral. Stoltenberg, ki se je srečal s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom, po neuradnih informacijah upa, da bo Švedska zavezništvu pristopila v novembru. Medtem ko se je Finska zavezništvu priključila aprila letos, Švedska še čaka na zeleno luč Turčije in tudi Madžarske.

WASHINGTON - Ameriški republikanci so po vrsti internih izločitvenih glasovanj prišli do novega kandidata za položaj predsednika predstavniškega doma kongresa ZDA. To je kongresnik Tom Emmer iz Minnesote, vendar še ni jasno, ali bo imel dovolj glasov za izvolitev. Ne ve se niti, kdaj bo potekalo glasovanje v predstavniškem domu, vendar pa se kongresnikom mudi s potrditvijo pomoči Izraelu, demokratom pa poleg tega tudi s pomočjo Ukrajini in potrditvijo proračuna oziroma novim začasnim podaljšanjem financiranja vladnih agencij.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je Ukrajini na nemško-ukrajinskem poslovnem forumu, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal, ponovno zagotovil dolgoročno podporo Nemčije, tudi pri obnovi države, ki se sooča z rusko agresijo. Nemško gospodarstvo želi kljub trajajoči vojni več vlagati v Ukrajino. Šmihal je ob tem izpostavil tudi pomen ustanovitve skupnega nemško-ukrajinskega podjetja za proizvodnj orožja.

REYKJAVIK - Več deset tisoč žensk na Islandiji v znak protesta proti plačnim vrzelim med spoloma ni opravljalo svojega dela. Prost dan za ženske oz. kvennafri si je vzela tudi premierka Katrin Jakobsdottir. Ženske naj na ta dan ne bi opravljale nobenega dela, tako plačanega kot neplačanega, vključno z gospodinjskim. Nižje plače naj bi bile težava zlasti na področjih, kjer je večina zaposlenih žensk, kot sta šolstvo in zdravstvo.

PEKING - Kitajska je odstavila obrambnega ministra Li Shangfuja, ki se sicer že dolgo ni pojavil v javnosti. Njegova odslovitev sledi menjavam v vodstvu kitajskih vojaških raketnih sil minuli mesec, medtem ko so v medijih zaokrožila poročila o domnevni preiskavi korupcije. V okviru širšega preoblikovanja vlade se s položaja člana vladne ekipe poslavlja tudi nekdanji zunanji minister Qin Gang, poleg njega pa še ministra za znanost in tehnologijo Wang Zhigang in finančnega ministra Liu Kun.

VARŠAVA - Poljska opozicija, ki je na nedavnih volitvah osvojila večino glasov, je sporočila, da je pripravljena oblikovati vladno koalicijo. Predsednika države Andrzeja Dudo, ki je začel niz srečanj s strankarskimi voditelji, pozivajo, naj ji podeli mandat za sestavo vlade. Duda se je že sestal s predstavniki največjih strank - dosedanje vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) ter opozicijske Državljanske koalicije (KO), pričakuje pa se, da bo oblikovanje koalicije trajalo še nekaj časa.

BRATISLAVA - Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je sprejela predlog za nove ministre pod vodstvom Roberta Fica iz socialdemokratske stranke Smer-SSD, je sporočil njen tiskovni predstavnik. Nova vlada bo glede na odločitev predsednice lahko zaprisegla v sredo. Fico je oblikoval koalicijo skupaj s socialdemokratsko stranko Glas-SD in prorusko Slovaško nacionalno stranko.

MADRID - V težavnem iskanju vladne večine po volitvah v Španiji je dosedanjemu premierju Pedru Sanchezu uspel prvi pomemben korak do zagotovitve še enega mandata. Njegovi socialisti so z levim zavezništvom Sumar dosegli dogovor o sodelovanju v vladi. Za večino sicer potrebujejo še podporo manjših strank, vključno s katalonskimi separatisti, kar morajo doseči pred 27. novembrom. V nasprotnem primeru bodo v Španiji morali izvesti nove volitve.

ZAGREB - Hrvaški premier Andrej Plenković je v saboru predstavil redno letno poročilo o delu vlade oz. stanju države in naroda. Poslanci opozicije so med njegovim nastopom eno uro glasno tolkli po poslanskih klopeh, česar sabor v zgodovini samostojne Hrvaške še ni doživel. Med dosežki vlade v času svojega sedemletnega mandata je premier in vodja vladajoče HDZ izpostavil infrastrukturne projekte, višje plače, nižje davke, padec števila brezposelnih in zmanjšanje javnega dolga.

BERLIN - V trčenju dveh tovornih ladij v Severnem morju je potonila manjša ladja, na kateri je bilo sedem mornarjev. Enega od njih so našli v morju mrtvega, dva so rešili, še štiri pa pogrešajo, je sporočila nemška pomorska reševalna služba. Trčenje se je zgodilo 22 kilometrov jugovzhodno od nemškega otoka Helgoland.

BERLIN - Po vrsti groženj z bombo, ki so v ponedeljek prizadele najmanj sedem nemških šol po vseh državi in radiotelevizijo ZDF, so se na več šolah in radijskih postajah v Nemčiji znova pojavile grožnje z bombo in napadi. Nekatere grožnje bi lahko bile povezane s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

lkr/set/sg/rp/jes/vr/spo/mc/tib/mrn/rpe/lkr
© STA, 2023