V Neku začeli z zamenjavo poškodovanega cevovoda

Krško, 24. oktobra - V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), ki od 5. oktobra stoji zaradi puščanja cevi v primarnem sistemu, so prestavitvi vseh 121 gorivnih elementov iz reaktorske posode v bazen za izrabljeno gorivo minuli konec tedna vzpostavili razmere za začetek korektivnih del - odstranitev dela obstoječih cevovodov in zamenjavo z novima, je danes objavil Nek.

Krško.
Jedrska elektrarna Krško.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V Neku so v sodelovanju z domačimi in mednarodnimi institucijami sprejeli konservativno odločitev, da zamenjajo cevovoda na obeh linijah sistema. Sistem ima v skladu s prakso jedrske industrije dve redundantni liniji, kar pomeni, da je ena dovolj za zagotavljanje funkcionalnosti sistema, so sporočili na spletni strani elektrarne.

Ameriški Westinghouse, ki je originalni dobavitelj opreme, je ob podpori domače industrije po opravljenih analizah začel z aktivnostmi za odstranitev dela obstoječih cevovodov, vzporedno pa za zamenjavo pripravljajo nova dela cevovodov.

Kot so pojasnili, so za kakovostno pripravo predvsem specializiranih varilcev za usposabljanje izdelali model, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi v zadrževalnem hramu, kjer bodo opravljali dela.

V Neku so se, potem ko so odkrili puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, preventivno odločili za zaustavitev elektrarne. Kot je 11. oktobra objavila Uprava RS za jedrsko varnost, puščanje primarnega hladila ni dosegalo omejitve, pri kateri je treba zaustaviti elektrarno, tudi vsi ostali parametri (tlak, temperatura, radioaktivnost primarnega hladila ...) so bili med dogodkom v običajnih mejah, saj na njih puščanje ni imelo vpliva, prav tako so bili med zaustavitvijo elektrarne vsi parametri v običajnih mejah, je navedla uprava.

V Neku bodo zaustavitev izkoristili tudi za nekatera remontna dela, kar bo predvidoma skrajšalo redni remont in menjavo goriva v letu 2024.

Vodstvo elektrarne pričakuje, da bi jo lahko v omrežje znova priključili v novembru.

jb/bdo
© STA, 2023