Pregled - svet, 23. 10. (ponedeljek)

Ljubljana, 23. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 23. oktobra.

GAZA/TEL AVIV - Izraelski obrambni minister Joav Galant je ocenil, da bi lahko spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas trajali še več mesecev, končni cilj Izraela pa je uničiti Hamas. Medtem izraelske sile nadaljujejo obstreljevanje Gaze - sporočile so, da so v 24 urah zadele 320 ciljev, ponoči pa je bilo v napadih ubitih najmanj 70 ljudi. Izraelski vojaki v manjših skupinah izvajajo tudi operacije znotraj območja Gaze.

ISTANBUL - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v parlament uradno poslal protokol o pristopu Švedske k zvezi Nato. S tem je storil korak k morebitnemu koncu 17-mesečnega zastoja pri sprejemu Švedske v zavezništvo, saj protokola od 31 članic Nata nista ratificirali samo še Turčija in Madžarska. Švedski premier Ulf Kristersson je odločitev Erdogana že pozdravil. Podobno se je odzval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

GAZA - Na območje Gaze je iz Egipta prispel nov konvoj pomoči. Več kot deset tovornjakov je prečkalo mejni prehod Rafa, prek katerega je že minuli konec tedna nujne življenjske potrebščine v oblegano palestinsko enklavo prepeljalo skupno več deset tovornjakov. Pakete pomoči so prispevali Egipt, številne tuje države in mednarodne organizacije. V državo je doslej po navedbah egiptovskih oblasti prispelo že 27 letal, ki so skupno odstavila več sto ton pomoči.

LUXEMBOURG - Zunanji ministri EU se zavedajo, da bo za dobavo humanitarne pomoči v Gazo potreben humanitarni premor v bojih med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, je po zasedanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ministri so se po njegovih besedah sicer strinjali, da je treba v Gazo dobaviti tudi gorivo, saj je to ključno za proizvodnjo elektrike. O podpori EU humanitarni prekinitvi spopadov bodo konec tedna odločali voditelji držav članic. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je ob tem poudaril še, da je ruska agresija na Ukrajino sicer izginila iz javnih razprav, vendar pa je še vedno tu.

GAZA - V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih najmanj 5087 ljudi, od tega 2055 otrok, še okoli 15.273 pa je bilo ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje v tej palestinski enklavi. Skupno je tako najnovejša zaostritev bližnjevzhodne krize terjala že več kot 6400 smrtnih žrtev. V to število sicer ni vštetih več kot 1000 pripadnikov Hamasa, ki so jih na ozemlju Izraela po lastnih navedbah ubile tamkajšnje varnostne sile. Od začetka spopadov med Izraelom in Hamasom je bilo v Gazi ubitih tudi najmanj 29 uslužbencev ZN.

BEJRUT/TEL AVIV - Izraelske sile so sporočile, da so ponoči uničile oporišče oboroženega šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu in s tem domnevno preprečile raketni napad na izraelsko mesto ob meji z Libanonom. Hezbolah je medtem potrdila, da je v enem dnevu petkrat napadla izraelske sile ob meji. Zaradi strahu pred napadi Hezbolaha so izraelske oblasti odredile novo evakuacijo več naselij na severu države. Doslej je bilo zaradi porasta napetosti med Izraelom in Hezbolahom razseljenih že 19.646 ljudi v Libanonu. Od začetka oktobra je v spopadih na libanonski strani umrlo 29 ljudi, med temi je bil tudi novinar agencije Reuters. Izraelska vojska pa je poročala o štirih smrtnih žrtvah.

WASHINGTON - Voditelji ZDA, Nemčije, Kanade, Italije, Francije in Združenega kraljestva so v nedeljo v skupni izjavi ponovno potrdili svojo podporo Izraelu, hkrati pa ga pozvali k spoštovanju mednarodnega prava in zaščiti civilistov. Ameriški predsednik Joe Biden se je o tem pogovarjal tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in papežem Frančiškom.

BUENOS AIRES - Levosredinski minister za gospodarstvo Sergio Massa je po začasnih izidih prvega kroga argentinskih predsedniških volitev presenetljivo v vodstvu. Za odločitev o zmagovalcu bo potreben drugi krog, v katerem se bo pomeril s populističnim libertarcem Javierjem Mileijem. Massa iz vrst peronistične vladne koalicije Zveza za domovino (UP) je v anketah zaostajal za Mileijem, zato je njegov uspeh toliko bolj nepričakovan. Zmago z udobno prednostjo si je zagotovil kljub hudim gospodarskim težavam, s katerimi se sooča Argentina.

BOLZANO/TRENTO - Na Južnem Tirolskem je na nedeljskih volitvah v pokrajinski svet parlament Južnotirolska ljudska stranka (SVP) utrpela precejšnjo izgubo podpore, a kljub temu prepričljivo ostaja najmočnejša stranka v tej avtonomni pokrajini. Oblikovanje koalicije bi zato bilo lahko dokaj težavno. Na Trentinskem so medtem volivci nov mandat dodelili dosedanjemu predsedniku pokrajine Mauriziu Fugattiju iz vrst desne Lige.

ATLANTA - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo zanikal, da bi bila pravnica Sidney Powell, ki je prejšnji teden v Atlanti priznala krivdo za spodnašanje izida predsedniških volitev leta 2020, njegova odvetnica. Sredi novembra 2020 je sicer ponosno sporočil, da se je Powell pridružila njegovi odvetniški ekipi. Začeti bi se moralo sicer sojenje v zvezi s poskusom sprevračanja volitev v zvezni državi Georgia. Tožilka okrožja Fulton Fani Willis je vložila obtožnice proti 19 osebam, na čelu s Trumpom, ki so po volitvah 2020 skušali razveljaviti njegov volilni poraz v Georgii proti demokratu Joeju Bidnu za skoraj 12.000 glasov. Willis je nameravala začeti s sodnima procesoma proti Sidney Powell in odvetniku Kennethu Chesborou, vendar sta prejšnji teden oba priznala krivdo.

ATENE - Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost (Enisa) v nedavno objavljenem letnem poročilu o grožnjah opozarja, da lahko manipulacije z informacijami, ki jih omogoča umetna inteligenca, ogrozijo integriteto evropskih volitev. Ob tem poudarja potrebo po pozornosti in previdnosti v obdobju pred volitvami, ki bodo potekale junija prihodnje leto.

BRUSELJ - Evropska komisija je sprejela nov sveženj priporočil za boj proti energetski revščini, ki se med drugim osredotočajo na naložbe v strukturne ukrepe in ozaveščanje o načinih varčevanja z energijo. Kot so sporočili iz Bruslja, želijo s priporočili ponuditi osnove za odpravo temeljnih vzrokov energetske revščine.

BRUSELJ/LUXEMBOURG - Svet EU je dokončno potrdil uredbo, ki uvaja nov trgovinski mehanizem za zaščito EU pred gospodarskim izsiljevanjem tretjih držav in poseganjem v njeno suverenost. Kot možne protiukrepe v primeru ustrahovanja, ki bi ga izvajale tretje države, uredba predvideva omejitve trgovine, naložb in dostopa do javnih naročil v EU. Uredba, ki jo je Evropski parlament potrdil v začetku meseca, bo EU omogočila, da se v skladu z mednarodnim pravom in v skrajni sili odzove, če so unija kot celota ali posamezne članice žrtve gospodarskega izsiljevanja tretje države, ki želi vplivati na njeno politiko ali stališče.

STRASBOURG - Svet EU je potrdil nova pravila za zaščito delavcev v EU pred zdravstvenimi tveganji, povezanimi z azbestom. Po potrditvi v Evropskem parlamentu v začetku meseca je to zadnji korak v zakonodajnem postopku. Nova pravila bodo začela veljati 20 dni po objavi v Uradnem listu EU.

NEW YORK - Stavka avtomobilske industrije v ZDA se stopnjuje, potem ko se ji je pridružilo še 6800 delavcev Stellantisove tovarne poltovornjakov v Michiganu, je sporočil sindikat avtomobilske industrije UAW. Skupna stavka družb Stellantis, General Motors in Ford traja že pet tednov, dogovora s sindikatom pa še ni na vidiku. Skupaj naj bi po novem stavkalo več kot 40.000 članov sindikata UAW, ki sicer šteje 146.000 članov.

BRUSELJ - Belgija je dobila novega pravosodnega ministra, potem ko je po terorističnem napadu v Bruslju v petek s položaja odstopil Vincent Van Quickenborne. Pravosodni minister je v nedeljo postal Paul Van Tigchelt, bivši vodja belgijskega koordinacijskega telesa za analizo groženj.

BERLIN - Vidna nemška levičarka Sahra Wagenknecht je naznanila, da zapušča Levico in ustanavlja novo politično združenje imenovano Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW). Z njim namerava prihodnje leto ustanoviti novo stranko, ki bi nastopila na evropskih volitvah junija 2024. Združenju se je že pridružilo devet drugih poslancev stranke Levice.

set/rpe/lkr/akt/vr/blm/rp/kad/spo/mlu/jes/jb/set
© STA, 2023