Izrael oporeka navedbam o številu ubitih v napadu na bolnišnico

Tel Aviv, 19. oktobra - Izrael oporeka palestinskim navedbam o številu ubitih v torkovem napadu na bolnišnico Al Ahli v Gazi. Teh naj bi bilo glede na podatke zdravstvenega ministrstva na območju Gaze 471, a izraelske oblasti so danes zatrdile, da je Hamas število napihnil, žrtev naj bi bilo dejansko več deset.

Palestinska ozemlja, Gaza.
Trupla ubitih v napadu na bolnišnico Ahli Araba v Gazi.
Zdravstvene oblasti območja Gaze, ki ga nadzira skrajno palestinsko gibanje Hamas, so sporočile, da je bilo v bolnišnici v Gazi v izraelskem obstreljevanju ubitih med 200 in 300 ljudi.
Foto: dpa/STA

Še vedno tudi ni jasno, kdo je zakrivil napad. Medtem ko je Hamas, ki vlada na območju Gaze, sporočil, da je bolnišnico zadela raketa izraelske vojske, je ta krivdo pripisala Islamskemu džihadu, še enemu islamističnemu gibanju v Gazi, čigar nad Izrael namenjena raketa naj bi zaradi ponesrečene izstrelitve padla na bolnišnico.

Izraelska vojska je včeraj svoje trditve podkrepila s posnetki iz zraka in prepisi pogovorov med Hamasom in Islamskih džihadom. Do ugotovitve, da Izrael ni kriv za napad, so prišli tudi ameriški obveščevalci.

spo/vb/spo
© STA, 2023