Organizatorji knjižnega sejma v Frankfurtu poudarili njegov pomen za sobivanje kultur

Frankfurt, 17. oktobra - Organizatorji mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu so še pred uradnim odprtjem, ki bo popoldne s Slovenijo kot častno gostjo, na dopoldanski novinarski konferenci izpostavili politični pomen sejma. Kot so poudarili, je sejem že 75 let kraj svobode izražanja, raznolikosti mnenj in prostor miroljubnega sobivanja med svetovnimi kulturami.

Nemčija, Frankfurt.
Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tako je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala vodja nemškega knjigotrškega združenja Karin Schmidt-Friderichs in dodala, da je sejem tudi prostor, kjer se "skozi diskurz izostri mišljenje".

Direktor sejma Juergen Boos pa je povedal, da je pri Frankfurtskem knjižnem sejmu vedno v ospredju človečnost. To človečnost je po njegovem mnenju zlomil Hamasov napad na Izrael. "Naše sožalje gre ljudem, katerih sorodniki so bili žrtve tega prevelikega nasilja, in vsem ljudem v Izraelu in Palestini, ki trpijo zaradi vojne," je dejal Boos.

Kot je še povedal, vedno več založnikov dosega svoje gospodarske meje. Čeprav se je prodaja v prvih devetih mesecih letos zvišala za štiri odstotke, je bilo prodanih 1,1 odstotka manj knjig kot v enakem obdobju lani in 7,4 odstotka manj kot pred pandemijo covida-19.

Knjižni sejem bodo slovesno odprli popoldne. Nemški kancler Olaf Scholz je svojo udeležbo na odprtju tik pred zdajci odpovedal zaradi potovanja v Izrael. Pričakujejo pa predsednico države častne gostje Slovenije Natašo Pirc Musar.

Na sejem se je prijavilo več kot 4200 razstavljavcev iz 95 držav. V sredo ga bodo odprli najprej za strokovne obiskovalce, ob koncu tedna pa tudi za javnost. Zaključil se bo v nedeljo s podelitvijo nemške knjigotrške nagrade za mir indijsko-britanskemu pisatelju Salmanu Rushdieju.

kb/jvo
© STA, 2023