Na parlamentarnih volitvah na Poljskem večina pripadla opoziciji

Varšava, 17. oktobra - Na Poljskem je na nedeljskih parlamentarnih volitvah z 35,38 odstotka glasov zmagala vladajoča stranka PiS premierja Mateusza Morawieckega, ki pa ji vladne koalicije najverjetneje ne bo uspelo sestaviti. Večino so si namreč zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo nekdanjega premierja Donalda Tuska, ki je osvojila 30,7 odstotka glasov.

Poljska, Varšava,
Na Poljskem je na nedeljskih parlamentarnih volitvah z 35,38 odstotka glasov zmagala vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki pa ji vladne koalicije najverjetneje ne bo uspelo sestaviti. Večino so si namreč zagotovile opozicijske stranke na čelu z Državljansko koalicijo (KO) nekdanjega premierja Donalda Tuska.
Foto: dpa/STA

Potencialno koalicijo bo ta predvidoma sestavila s sredinsko Tretjo potjo, ki je dobila 14,4 odstotka glasov, in levičarsko Novo Levico, ki jo je podprlo 8,61 odstotka volivcev. Poslanci omenjenih strank bi tako v 460-članskem parlamentu zasedli 248 sedežev.

PiS je kljub izgubi večine napovedala, da bo poskušala sestaviti vlado. Poljski predsednik Andrzej Duda, zaveznik PiS, sicer še ni sporočil, ali bo mandat za sestavo vlade najprej podelil PiS ali Državljanski koaliciji.

msc/set/msc
© STA, 2023