Izrael pozval k umiku več kot milijona prebivalcev severnega dela Gaze v 24 urah

Gaza, 13. oktobra - Izraelska vojska je po navedbah uradnikov ZN v Gazi sporočila, da se morajo vsi, ki živijo v severnem delu Gaze, v naslednjih 24 urah umakniti na jug te palestinske enklave. Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je povedal, da na tem območju živi okoli 1,1 milijona ljudi, kar je približno polovica prebivalstva celotnega območja Gaze.

Palestinska ozemlja, Gaza.
Izraelska vojska nadaljuje z zračnimi napadi na območje Gaze. Obenem naj bi jim uspelo ponovno nadzorovati celotno mejo z Gazo, prek katere so palestinski borci vdrli na ozemlje Izraela.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

ZN so posvarili pred uničujočimi humanitarnimi posledicami in pozvali k preklicu ukaza, saj trdijo, da je takšna množična preselitev nemogoča.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan pa je zagovarjal ukaz za evakuacijo in dejal, da je izjava mednarodnega organa sramotna. Med drugim je dejal, da je Izrael prebivalce Gaze opozoril vnaprej in tako skušal "zmanjšati škodo za tiste, ki niso vpleteni" v vojaško operacijo proti palestinskemu oboroženemu gibanju Hamas.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2023