ZZZS zaradi preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja prihodnje leto po projekcijah s skoraj 140-milijonskim primanjkljajem

Ljubljana, 12. oktobra - Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je seznanila s finančno projekcijo poslovanja v obdobju od leta 2023 do 2025. Samo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek, ki ga bodo državljani s prihodnjim letom plačevali zdravstveni blagajni, na ZZZS za leto 2024 napovedujejo primanjkljaj v višini 140 milijonov evrov.

Ljubljana, prostori ZZZS.
Novinarska konferenca Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s predstavitvijo priporočila zavarovanim osebam za uporabo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in urejanje zdravstvenega zavarovanja pred odhodom na počitnice v tujino.
Foto: Bor Slana/STA

Na ZZZS namreč ugotavljajo, da je trenutna višina premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki ga nudijo tri zavarovalnice, podcenjena. Višina premije za nov obvezni zdravstveni prispevek bi se morala po ocenah zavoda povečati vsaj za 10 evrov, je medijem povedala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar. Na vprašanje, ali bo torej ZZZS predlagal povišanje višine novega obveznega prispevka, je odgovorila, da bo morala o tem odločiti zdravstvena politika.

da/mo
© STA, 2023