Boštjančič: Proračuna nujni odziv na poplave in priložnost za nadaljnji razvoj države

Ljubljana, 9. oktobra - Predloga proračunov za leti 2024 in 2025 po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča odražata nujni odziv na odpravljanje posledic katastrofalnih poplav, obenem pa ponujata priložnost za nadaljnji razvoj države. Poslance je pozval k podpori dokumentoma.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri sta premier Robert Golob in minister za finance Klemen Boštjančič predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti, seznanili pa so se tudi z odstopoma ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana.
Minister za finance Klemen Boštjančič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Verjetno ni treba poudarjati, da so vsebino dokumentov narekovale predvsem izzivov polne razmere, tako v svetu kot doma - od povišane inflacije do katastrofalnih poplav v avgustu, je ob predstavitvi dokumentov v DZ dejal finančni minister.

V letu 2024 naj bi proračunski primanjkljaj znašal 2,2 milijarde evrov oz. 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda, leta 2025 pa naj bi se znižal na 1,3 milijarde evrov oz. 1,8 odstotka BDP.

Vlada po ministrovih besedah kljub odpravi posledic naravne katastrofe ohranja ambiciozen investicijski plan.

zc/mrn/mrn
© STA, 2023