Raziskovalci do novih spoznanj o razvoju frontotemporalne demence in amiotrofične lateralne skleroze

Ljubljana, 3. oktobra - Raziskovalci Instituta Jožef Stefan, ljubljanske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter UKC Ljubljana so v sodelovanju z raziskovalci iz Nemčije Velike Britanije in Kanade odkrili nov mehanizem, povezan z mutacijo gena C9orf72, ki je odgovoren za razvoj frontotemporalne demence in amiotrofične lateralne skleroze, so sporočili z Instituta Jožef Stefan.

Ljubljana.
Raziskovalci iz Slovenije, Nemčije, Velike Britanije in Kanade so odkrili nov mehanizem, povezan z mutacijo gena, ki je odgovoren za razvoj frontotemporalne demence in amiotrofične lateralne skleroze.
Foto: arhiv Instituta Jožef Stefan

Amiotrofična lateralna skleroza je ena od degenerativnih nevroloških bolezni. Njen najizrazitejši znak je mišična šibkost, ki se lahko začne kjerkoli v telesu in nazadnje zajame večino mišic. Frontotemporalna demenca je bolezen s podobnimi bolezenskimi značilnostmi in je druga najpogostejša demenca, ki se pojavi pred 65. letom starosti.

Izsledki nove raziskave dodatno razkrivajo vzroke nastanka bolezni in omogočajo razvoj novih strategij za zdravljenje bolezni.

maa/mo
© STA, 2023