V Pomurju pridelek buč prepolovljen, letina koruze na lanski ravni

Murska Sobota, 27. septembra - Zaradi vremena, ki je bilo med vegetacijo na pomurskih poljih zelo raznoliko, bo letošnji pridelek buč v primerjavi z lani več kot prepolovljen, je ocenil specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Boštjan Ferenčak. Slabša je tudi letošnja letina žit, pridelek koruze pa bo na poljih, kjer ni bilo toče, vetroloma ali poplav, dober.

Murska Sobota, polja ob Rakičanu.
Letošnji pridelek buč je v primerjavi z lanskim letom več kot prepolovljen, zato bo letošnja letina izredno slaba ocenjuje specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, Boštjan Ferenčak.
Foto: Vida Toš/STA

Murska Sobota, polja ob Rakičanu.
Pridelek koruze bo na poljih, kjer ni bilo toče, vetroloma ali poplav, dober in bo na lanskem povprečju pravi specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, Boštjan Ferenčak.
Foto: Vida Toš/STA

Murska Sobota, polja ob Rakičanu.
Letošnja letina žit je glede na leto prej zaradi ujm slabša, pravi specialist za poljedelstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, Boštjan Ferenčak.
Foto: Vida Toš/STA

Letina koruze bo približno na lanskem povprečju, bodo pa med kmetijami velike razlike, je dodal Ferenčak. Sicer se je spravilo koruze za zrnje šele začelo, glavnina bo oktobra.

Medtem pa se zaključuje spravilo oljnih buč. S temi so imeli kmetje letos težave že takoj po setvi, saj niso vzniknile. Zato so morali kar okoli 50 odstotkov površin ponovno posejati, letina pa je slaba.

vit/np
© STA, 2023