Pregled - Slovenija, 26. 9. (torek)

Ljubljana, 26. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 26. septembra.

LJUBLJANA - Na prvi seji se je sestal svet za obnovo, ki ga je vlada imenovala po avgustovski ujmi. Premier Robert Golob je dejal, da se je treba zavedati resnosti problema in k rešitvam pristopiti strokovno in pametno. Da se je projekta obnove treba lotiti premišljeno, je prepričan tudi vodja sveta za obnovo, gradbeni inženir Marjan Pipenbaher. Ker so za november običajna močna deževja, se mu zdi pomembno, da bodo do takrat rečna korita sčiščena, čemur bodo sledili dolgoročni ukrepi.

PTUJ - Na območju Ptuja, v bližini Dražencev, so policisti ves dan prepričevali k predaji oboroženega moškega, ki ni želel zapustiti hiše, malo pred deseto uro dopoldne pa je z balkona sprožil več strelov in celo meril proti policistom. Na kraju so bili tudi pripadniki Specialne enote policije in policijski pogajalec. Po doslej znanih informacijah pa ni bil nihče poškodovan. Moškega so prijeli in mu odvzeli prostost po skoraj desetih urah pogajanj.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob za službene poti uporablja vladno letalo, svoje zasebne obveznosti pa plačuje sam, so pojasnili v njegovem kabinetu. Ob avgustovskih poplavah, ko se je premier odločil za predčasno vrnitev z dopusta, pa so ponj poslali najeto letalo. V nasprotnem primeru bi se vrnil devet dni kasneje, kar pa bi bilo nesprejemljivo, so dodali. Stroški najetih letov, ki jih je dejansko kril kabinet predsednika vlade, so znašali 60.080 evrov za skupno pet poti za vse potnike, kar po navedbah kabineta pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1716 evrov.

RIM - Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor se je v imenu predsednice Nataše Pirc Musar udeležil pogrebne slovesnosti za dolgoletnim italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom.

DUNAJ - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je udeležila zasedanja okrepljenega Stalnega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, kjer je poudarila podporo nadaljnji prisotnosti Ovseja v Ukrajini. Na 67. generalni konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo pa je poudarila pomen multilateralizma.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve se je seznanil s poročilom Informacijskega pooblaščenca za lani. V njem ugotavlja premik v smer krepitve ravni varstva ustavnih pravic, saj je DZ sprejel nov zakon o varstvu osebnih podatkov, začel pa se je tudi zakonodajni postopek za ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov. Odbor se je seznanil tudi s poročilom o delu policije za leto 2022. Podatki kažejo, da se po številu različnih varnostnih dogodkov, kaznivih dejanj in drugih pojavov, vračamo v leta pred epidemijo covida-19, je opozoril namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc.

LJUBLJANA - V Skupnosti občin Slovenije vztrajajo pri dvigu povprečnine za leti 2024 in 2025, je po seji predsedstva skupnosti poudaril njen predsednik Vladimir Prebilič. Po najnovejšem predlogu, ki ga bodo predstavili na petkovem sestanku s predstavniki finančnega ministrstva, bi povprečnina za leto 2024 znašala 776 evrov, za leto 2025 pa še nekaj več.

KAMNIK - Predstavniki Slovenske turistične organizacije in ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so pred svetovnim dnevom turizma, ki je 27. septembra, ocenili, da slovenski turizem uspešno okreva po pandemiji covida-19. V Slovenski turistični organizaciji pričakujejo, da bodo letošnje številke presegle lanske in se izenačile z letom 2019. V Sloveniji sledimo trajnostnemu razvoju in zeleni preobrazbi, pa je ocenil minister Matjaž Han.

LJUBLJANA - Na poročanje medijev, da so prizadeti v poplavah kljub drugačnim obljubam pristojnih ta mesec dobili položnice z rednimi cenami elektrike, so se v sistemskem operaterju distribucijskega elektroenergetskega omrežja SODO odzvali s pojasnilom, da za mesec avgust podatki o prizadetih gospodinjstvih še niso bili na voljo. Napovedali so, da bodo upravičena gospodinjstva s septembrskim računom dobila tudi poračun za avgust.

LJUBLJANA - Potem ko je v zadnjih dneh v javnosti završalo zaradi izjav predstavnika ministrstva za okolje, podnebje in energijo glede možnosti ukinitve brezplačnih upokojenskih vozovnic za javni potniški promet, na ministrstvu mirijo, da se to ne bo zgodilo. Kot so zagotovili za STA, je vlada sklenila, da brezplačne vozovnice za zdaj ostajajo. Priznavajo pa, da načrtujejo dodatne ukrepe za omilitev gneče na najbolj obremenjenih, predvsem avtobusnih linijah.

LJUBLJANA - Bienale oblikovanja BIO, ki bo prihodnje leto doživel 28. izvedbo, bo kurirala profesorica na Univerzi za umetnost in oblikovanje HEAD v Ženevi Alexandra Midal. BIO28 bo pod naslovom Dvojna agentka potekal med novembrom 2024 in aprilom 2025. Asistentka kustosinje bo francoska oblikovalka in soustanoviteljica oblikovalskega studia Pflieger-Foegle Emma Pflieger, ki uporablja raziskovalno usmerjen interdisciplinarni pristop k prostorskemu oblikovanju, instalacijam in grafičnemu oblikovanju.

tz/tz
© STA, 2023