Pregled - Slovenija, 22. 9. (petek)

Ljubljana, 22. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 22. septembra.

LJUBLJANA - Danes se izteče rok, do katerega morajo občine vse podatke o škodi zaradi avgustovskih poplav vnesti v aplikacijo Ajda. Celovita ocena škode je pomembna tudi za vložitev zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Za pridobitev evropske pomoči mora Slovenija zaprositi v 12 tednih po poplavah.

NEW YORK - Slovenska delegacija na splošni razpravi 78. Generalne skupščine ZN pod vodstvom predsednice Nataše Pirc Musar je v četrtek sklenila dejavnosti s sprejemom za slovensko skupnost v dvorani cerkve sv. Cirila na Manhattnu, ki ga je priredilo veleposlaništvo Slovenije. Pirc Musar se je pred tem v četrtek sestala z generalnim sekretarjem svetovne organizacije Antoniom Guterresem in pozvala k celoviti reformi Varnostnega sveta. Na pogovoru s kolegom iz Južne Koreje pa je izvedela, da bo ta država odprla veleposlaništvo v Ljubljani.

LJUBLJANA - Samuel Žbogar je najboljša možna izbira za vodjo posebne misije za članstvo v VS ZN, je ocenila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Glede na obljube premierja Roberta Goloba o usklajevanju zunanje politike pa bi sicer pričakovala, da bi se pred odločitvijo posvetoval tudi z DZ. "Konec koncev gre za najvišje institucionalno telo pri nas," je dejala.

LJUBLJANA - Udeležba ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in štirih sodelavk ministrstva na julijskem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku dviguje prah. Za službeno pot vseh udeleženih je namreč država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Ministrica navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva zavrača in stroške ocenjuje kot razumne.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je s štirimi izbranimi koncesionarji, in sicer podjetji Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet in Nomago, podpisalo pogodbe za izvajanje javne službe v linijskem prevozu potnikov. S tem so po besedah ministra Bojana Kumra naredili pomemben korak k izboljšanju njegove kakovosti. Začetek njihovega izvajanja je previden za 1. julij 2024.

LJUBLJANA - Nevladne organizacije, združene v kampanji Naj Anhovo zadiha, so v DZ prinesle potrebnih 5000 overjenih podpisov državljanov za vložitev predloga novele zakona o varstvu okolja v parlamentarno proceduro. Ob tem so nevladniki predstavnike političnih strank pozvali, da tokrat dajo interese zdravja ljudi pred kapital in novelo zakona podprejo.

LJUBLJANA - DZ, ki je v četrtek opravil prvo obravnavo vladnega predloga preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, je sklenil, da je ta primeren za nadaljnjo obravnavo. Preoblikovanje v delniško družbo se bo odvilo, ker bo z letom 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki predstavlja osnovno dejavnost Vzajemne.

LJUBLJANA - Poslanci so s 70 glasovi za in nobenim proti sprejeli resolucijo o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških do leta 2030. Njen cilj je, da so ženske in moški enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, zlasti pri zaposlovanju, izobraževanju, zdravju in socialnem položaju. Resolucija spodbuja tudi delovno in socialno vključenost najbolj ranljivih skupin žensk v okviru programov socialne aktivacije, predvsem starejše ženske, invalidke, Rominje in ženske iz drugih kulturnih okolij.

LJUBLJANA - DZ je sprejel dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju, ki ga je predlagala vlada, in predvideva prenos višješolske prijave preko enotnega visokošolskega sistema za vpisovanje oz. spletnega portala eVŠ. Prijavni postopek v višje strokovno izobraževanje bo tako še bližji uporabnikom. Sprejel je tudi novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. Po novem se bodo lahko v šole z italijanskim učnim jezikom oz. dvojezične šole, ki izvajajo prilagojene in posebne vzgojno-izobraževalne programe, usmerili tudi otroci, ki prebivajo zunaj narodnostno mešanega območja.

LJUBLJANA - Letos se je prvič doslej zgodilo, da je bilo poletje hkrati nadpovprečno toplo in rekordno namočeno, je za STA ob koncu letošnjega poletja povedal klimatolog Gregor Vertačnik. Izstopalo je tudi po velikem številu neurij v razmeroma kratkem času. V soboto se začenja koledarska jesen, ki po deževnem začetku še obeta lepše vreme.

LJUBLJANA - Na spletnem portalu in v mobilni aplikaciji eDavki je na voljo obrazec oziroma izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi avgustovskih ujm. Izjavo je treba prek eDavkov vložiti najpozneje do 31. januarja 2024 in za vsak mesec posebej, so sporočili s Finančne uprave RS.

BRDO PRI KRANJU - Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam bo tudi v prihodnjem mandatu vodil Jakob Počivavšek, generalni sekretar pa ostaja Aljoša Čeč, je odločila generalna skupščina Pergama. Delegati so sprejeli tudi program dela za naslednje mandatno obdobje. Med prioritetami bosta sklenitev socialnega sporazuma in splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo.

LJUBLJANA - Povprečna plača za julij je v bruto znesku znašala 2202,08 evra, v neto znesku pa 1428,46 evra. Od plače za junij je bila v obeh primerih malenkost nižja, in sicer nominalno za 0,2, realno pa za 0,4 odstotka. V medletni primerjavi je povprečna plača še vedno precej višja, nominalno za okoli desetino, realno pa za nekaj več kot tri odstotke, je objavil državni statistični urad.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu se je septembra še nekoliko dvignilo, potem ko je bilo avgusta prvič letos boljše kot mesec prej. Vrednost kazalnika gospodarska klima je septembra znašala -5,4 odstotne točke. Na mesečni ravni se je zvišala za 0,6 odstotne točke, na letni pa znižala za 0,4 odstotne točke, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Ivana Djilas je s knjigo A si lahko vsaj enkrat tiho letošnja dobitnica nagrade Marjana Rožanca za najboljše esejistično delo. Nagrajenko so razglasili nocoj v Cankarjevem domu na prireditvi, kjer so se predstavili še ostali nominiranci. Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.

ap/vb/spo/apo/mde/vpu/tz/lem/vi/spc/mlu/tv/ap
© STA, 2023