Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 20. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra, je v izjavi za medije po obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana dejal, da bo ministrstvo v primeru smrti dveh otrok s srčno napako na zdravljenju v tujini počakalo na rezultate zunanjega strokovnega nadzora, šele nato se bodo opredelili in sprožili ukrepe. Med zdravljenjem v Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake.

LJUBLJANA - Predstavniki zaposlenih v Vzajemni pozivajo k umiku predloga zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Reorganizacija se je že začela, sprejem zakona pa bi pomenil neposredno grožnjo za preostale zaposlene, saj bi Vzajemna le stežka nadaljevala s pozitivnim poslovanjem, pravijo.

LJUBLJANA - DZ je opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, s katero želijo predlagatelji zagotoviti depolitizacijo zbornice. Novelo podpira večina koalicijskih poslancev, medtem ko v SDS in NSi ter delu SD predlaganih rešitev ne podpirajo. V opoziciji so izpostavili neskladnost novele z ustavo.

LJUBLJANA - Poslanec SDS Danijel Krivec je vrsto let zasedal nezdružljivi funkciji, kot član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče pa je odstopil šele julija letos, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek, danes poroča Dnevnik. Po navedbah poslanca je občina Bovec združljivost preverjala pri KPK, a tam tega niso potrdili.

BRDO PRI KRANJU - Na 10. Konferenci slovenskih izvoznikov v organizaciji Financ je naziv izvoznik leta prejela Steklarna Hrastnik, ki je v minulih letih doživela temeljito preobrazbo. Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril, da so izvozniki pomemben del identitete slovenskega gospodarstva. Poleg razpršitve izvoza je po Hanovih besedah izziv tudi preoblikovanje slovenske industrije.

LJUBLJANA - Predstavniki gospodarskih združenj so na srečanju z vodstvom državnega sveta vnovič izrazili nestrinjanje s predlogom novele zakona o varstvu okolja, ki ga bodo nevladniki predvidoma ta teden vložili v DZ. Kot so poudarili, je največja pomanjkljivost predloga ta, da ni bil deležen širše in strokovne javne razprave.

LJUBLJANA - Nevladne organizacije in stroka, združene v Koalicijo za trajnostno prometno politiko, so opozorile na po njihovem slabo načrtovano ureditev cest na območju Potniškega centra Ljubljana. Menijo, da bo predvidena obnova poslabšala udobje pešcev in kakovost bivanja lokalnih prebivalcev, na boljšem pa ne bodo niti uporabniki javnega prometa. Potniški center je lahko učinkovit samo toliko, kolikor so učinkoviti dostopi do njega, je izpostavil Marko Peterlin iz koalicije.

LOGATEC - S prihodom vse večjega števila migrantov v Slovenijo se povečuje tudi zasedenost zmogljivosti ljubljanskega azilnega doma. Na to opozarjajo tudi v Logatcu, kjer je zadnje tedne v izpostavi azilnega doma naenkrat nastanjenih tudi po več kot 350 ljudi, čeprav je bila ob odprtju z občino dogovorjena trikrat nižja številka in zgolj za ranljive skupine.

LJUBLJANA - Zaradi katastrofalnih posledic naravnih nesreč, ki so prizadele Maroko in Libijo, bo Slovenija obema državama namenila humanitarno pomoč, je v torek na sejah vladnih odborov soglašala vlada. Slovenija bo Maroku namenila skupno 400.000 evrov pomoči, Libiji pa 600.000 evrov, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

CELJE - Sodišče je danes do 20. decembra podaljšalo pripor mami dečka, ki je junija umrl v razgretem avtu pred domačo hišo pri Preboldu, in njenemu partnerju, so za STA povedali na Okrožnem sodišču v Celju. V priporu sta zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti.

LJUBLJANA - V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki v ospredje postavlja odločitev za varčne poti in racionalnejše načine potovanj, in dnevov prometne varnosti danes obeležujemo dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah. Na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju poteka poostren nadzor policije, so sporočili iz Agencije za varnost prometa.

LJUBLJANA - Projekt Slovenije kot častne gostje na knjižnem sejmu v Frankfurtu je vse bliže, kaj je država pripravila za ta največji založniški dogodek na svetu, pa so danes podrobneje predstavili na ministrstvu za kulturo. Ministrica Asta Vrečko je ob tem izpostavila, da je to priložnost, ki se zgodi redko, zato jo je potrebno izkoristiti.

LJUBLJANA - Ljubljanska Drama bo novo sezono začela s premiero drame Dominika Smoleta, ki jo je za oder priredil in nanj postavil Janez Pipan. Po njegovih besedah je Antigona z elementarno človeško željo pokopati brata - človeka, s čimer zaneti upor, še vedno aktualna. Zanimivost predstave bo zbor v izvedbi Milene Zupančič, ki ji je Pipan zaupal še kozo Bino.

mo/mo
© STA, 2023