Noveli zakona o duševnem zdravju podporo poleg koalicije napovedala tudi NSi

Ljubljana, 19. septembra - Poslanci so obravnavali predlog novele zakona o duševnem zdravju, s katerim želi vlada implementirati odločbe ustavnega sodišča iz let 2015 in 2019. Z novelo želi med drugim zagotoviti varstvo človekovih pravic, izboljšati dostop do storitev in preprečiti podaljšanje čakalnih dob za namestitev v varovane oddelke.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali predlog zakona o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja covida-19.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Podporo noveli zakona so napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica, poslanca narodnih skupnosti ter tudi v NSi.

Noveli nasprotujejo v SDS, saj po njihovih besedah ministrstvo in koalicija nista upoštevala pripomb stroke, ki da meni, da zakon nedopustno posega v ustavno varovane pravice oseb z motnjami v duševnem razvoju.

O dopolnilih k noveli zakona, ki jih je v parlamentarni postopek vložila koalicija in potrdila vlada, bo DZ glasoval jutri.

lem/moz
© STA, 2023