Podnebni aktivisti Brandenburška vrata poškropili z barvo

Berlin, 17. septembra - Podnebni aktivisti skupine Zadnja generacija so danes vseh šest stebrov Brandenburških vrat v Berlinu poškropili z oranžno barvo in nemško vlado pozvali k opustitvi fosilnih goriv ter večjemu ukrepanju na področju podnebnih sprememb. Policija je v povezavi z incidentom pridržala 14 ljudi in ogradila največjo znamenitost nemške prestolnice.

Nemčija, Berlin.
Podnebni aktivisti skupine Zadnja generacija so vseh šest stebrov Brandenburških vrat v Berlinu poškropili z oranžno barvo in nemško vlado pozvali k opustitvi fosilnih goriv ter večjemu ukrepanju na področju podnebnih sprememb.
Foto: dpa/STA

Aktivisti so barvo razpršili tudi po Pariškem trgu pred Brandenburškimi vrati, policiji pa je uspelo preprečiti, da bi se člani skupine povzpeli na spomenik. Incident je ostro obsodil berlinski župan Kai Wegner.

Minuli petek je sicer v Berlinu in po vsej Nemčiji demonstriralo na tisoče podnebnih protestnikov, ki so vlado pozivali k sprejetju več ukrepov za doseganje podnebnih ciljev države. Ta želi do leta 2045 vzpostaviti podnebno nevtralno gospodarstvo.

msc/lkr/msc
© STA, 2023