V človeških možganih prvič našli živega črva

Sydney, 29. avgusta - Znanstveniki so sporočili, da so prvič v zgodovini v človeških možganih našli živega črva. Avstralski zdravniki so povedali, da so lani med operacijo v Canberri Avstralki v čelnem režnju možganov našli živo, osem centimetrov dolgo glisto. Opozorili so, da primer izpostavlja povečano nevarnost prenosa bolezni in okužb z živali na človeka.

Avstralija.
Znanstveniki so sporočili, da so prvič v zgodovini v človeških možganih našli živega črva. Avstralski zdravniki so povedali, da so lani med operacijo v Canberri Avstralki v čelnem režnju možganov našli živo, osem centimetrov dolgo glisto. Opozorili so, da primer izpostavlja povečano nevarnost prenosa bolezni in okužb z živali na človeka.
Foto: dpa/STA

Ženska je po navedbah zdravnikov trpela zaradi nenavadne kombinacije simptomov - bolečin v trebuhu, kašlja in nočnega potenja, ki so se razvili v vse večjo pozabljivost in depresijo. Po operaciji, v kateri so odstranili glisto, je dobro okrevala.

Glista, ki so jo našli, je običajna za pitone, ki živijo v večjem delu Avstralije. Parazitolog Mehrab Hossain domneva, da je ženska postala naključni gostitelj, ko je za kuhanje uporabila rastline, ki so bile kontaminirane z iztrebki pitona in jajčeci parazita.

vr/mc/vr
© STA, 2023