V Lendavi obeležujejo 450-letnico prvih tiskanih knjig na ozemlju Slovenije

Lendava, 25. avgusta - V okviru Festivala Vinarium v Lendavi obeležujejo tudi 450-letnico prvih knjig, natisnjenih na ozemlju današnje Slovenije. To so tri knjige protestantskega pridigarja Györgya Kultsárja v madžarskem jeziku. Danes so pripravili mednarodno strokovno konferenco, ta konec tedna pa bodo dragocene knjige v Lendavi tudi na ogled.

Lendava, mestna hiša občine Lendava.
Prve tri knjige, natisnjene na ozemlju današnje Slovenije in pisane v madžarskem jeziku: Kratek nauk o pripravah na smrt, Postila in Kosanje hudiča s skesanim grešnikom.
Avtor knjig je protestantski pridigar, učitelj in nabožni pisatelj, György Kultsár.
Foto: Vida Toš/STA

Lendava, mestna hiša občine Lendava.
Strokovna konferenca ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije.
Generalni direktor Narodne Szechenyijeve Knjižnice iz Budimpešte David Rozsa, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana Viljem Leban, lendavski župan Janez Magyar in direktorica Knjižnice - Kulturnega centra Lendava Judit Zagorec-Csuka.
Foto: Vida Toš/STA

Gre za dela protestantskega pridigarja, učitelja in nabožnega pisatelja Györgya Kultsárja. V dolnjelendavski tiskarni jih je leta 1573 natisnil potujoči tiskar Rudolf Hoffhalter. Dve izmed njih sta tudi edina ohranjena primerka originalov iz tistega časa.

V Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva bodo jutri ob 11. uri odprli razstavo z naslovom 450 let prve tiskane knjige v Lendavi. Na ogled bo do 31. oktobra, izvirne knjige pa bodo v Lendavi samo jutri in v nedeljo.

vit/np
© STA, 2023