Napotovanje prostovoljcev iz aplikacije Poplave 2023 poteka brez težav

Ljubljana, 13. avgusta - V aplikaciji Poplave 2023 je trenutno prijavljenih več kot 30.000 ljudi, samo danes ponoči so dobili prijave za napotitev 90 različnih skupin. Napotovanje na teren poteka brez težav, prav tako prostovoljci upoštevajo z odredbo izdane omejitve, je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Ljubljana.
Aplikacija Poplave 2023.
Foto: spletna stran poplave2023.urszr.si
Arhiv STA

Potem, ko so v soboto na kontroli točki v Mozirju zaznali nekaj težav zaradi gobarjev in turistov, danes policisti niso zaznali "niti ene". Območja z omejenim dostopom so sicer Črna na Koroškem, Mežica, Solčava, Luče, Mozirje in naselja proti Ljubnemu ob Savinji. Nekateri prostovoljci iz aplikacije so na vrsto prišli že v soboto, drugi danes, nekateri pa bodo v ponedeljek, je povedal Šestan.

Na posameznih območjih ocenjujejo, da "gre tako dobro", da bodo po prazniku razmišljali o zmanjševanju števila prostovoljcev in ostalih struktur ter na teren spustili težke stroje, mehanizacijo in predvsem gasilske enote.

Šestan se je zahvalil vsem prostovoljcem, ki kakorkoli na kakršenkoli način pomagajo, in še posebej, ker upoštevajo omejitve. Ob tem je vse zainteresirane za pomoč ponovno pozval, naj se prijavilo le preko aplikacije, na teren pa prihajajo primerno opremljeni. To pomeni obuti v gumijaste škornje ali pohodne čevlje, s seboj pa naj imajo tudi močnejše rokavice, hrano in pijačo za lastne potrebe. "Ker ne smemo obremenjevati lokalne skupnosti s tem, da še hrano pripravljajo," je pojasnil.

Na prizadetih območjih je hrane dovolj, zato naj se je tja ne dostavlja. "Edina odprta točka je še škofijska Karitas, ampak tudi tam prosijo, da se prej informirajo, saj imajo še nekaj prostih kapacitet v skladiščnih in bodo tudi nekaj hrane sprejeli," je pozval Šestan.

Tudi zdravil je na vseh prizadetih območjih dovolj, je zanikal informacije, ki so se pojavile v nekaterih medijih, da naj bi na Koroškem primanjkovalo zdravil. "Tudi če bi bila kakšna potreba, ni nobene težave, še vedno imamo zračni most, zdaj imamo tudi dostopnost po tleh, tako da tukaj jaz ne vidim nobenih težav," je dejal.

Ekipe na terenu so na teh območjih pregledale stanje mostov. Za veliko mostov so občine skupaj s posebno komisijo ocenile, da novih ne bi postavljale, saj za to ni primerne lokacije ali bi novi oviral obnovo starega. "Zaenkrat kaže, da bo šlo skozi brez kakšne pretirane količine teh mostov," je dejal Šestan. Vseeno pa nekaj mostov postavljajo, denimo na Prevaljah in v Mežici. V Škofji Loki pa dva mostova popravljajo pripadniki italijanske vojske in civilne zaščite.

Material za poškodovane vodovode pa mora po Šestanovih besedah naročiti koncesionar, saj "točno ve, kje ga bo dobil". Dodal je, da gre strošek tega materiala v strošek intervencije, saj je voda eden od osnovnih življenjskih pogojev.

npe/bg
© STA, 2023