Na v ujmi najbolj prizadetih območjih velja poseben režim za dostop prostovoljcev

Ljubljana, 12. avgusta - Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja. Dostop brez naloga civilne zaščite ne bo mogoč.

Mežica.
Uničenje po poplavah.
Foto: Občina Mežica
Arhiv STA

Poseben režim na v ujmi najbolj prizadetih območjih je v petek z odredbo določil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. "Da ne bomo koga izpostavili tem nevarnostim po nepotrebnem, je seveda tam treba imeti določen red, treba je imeti tudi optimalno število ljudi, nikakor ne preveliko," je pojasnil in se zahvalil vsem za izkazano pripravljenost pomagati.

Policija, gasilci in civilna zaščita bodo postavili kontrolne točke za prostovoljce pred vstopom v ta območja. V primeru presežka prostovoljcev v naštetih občinah, oziroma, če prostovoljci ne bodo imeli delovnega naloga civilne zaščite, jih bodo preusmerili na druga območja.

Občinam, ki niso v območjih posebnega režima, Civilna zaščita predlaga, naj organizira usmerjanje prostovoljcev. Prostovoljce pa, naj se prijavijo v aplikacijo Poplave 2023. "Tistim, ki se niso, svetujem, naj tokrat ostanejo doma, časa za pomoč bo še dovolj," je v petek zvečer za POP TV dejal Šestan. Ob zahvali vsem, ki želijo pomagati, je pozval, naj ljudje počakajo tudi z materialno pomočjo, saj so skladišča ta trenutek polna.

Posebej velik naval prostovoljcev namreč pričakujejo do torka, saj bo imela večina štiri proste dneve. V ponedeljek bo dan solidarnosti, ki bo dela prost dan. Izjema bo veljala za zaposlene v kritični infrastrukturi, zdravstvu, centrih za socialno delo, veterini in zavarovalnicah.

Pristojni prostovoljce opozarjajo, naj bo pri delih na prvem mestu varnost.

Ob pomoči prostovoljcev se tako nadaljuje odprava posledic po strahoviti ujmi, ki je opustošila dve tretjini države pred tednom dni. Poplave in plazovi so poškodovali številne ceste, mnoge ostajajo zaprte. Ker se razmere ves čas spreminjajo, prometnoinformacijski center voznike že ves čas poziva, naj upoštevajo navodila dežurnih služb.

Vodnatost rek se sicer zmanjšuje, ugodno pa bo tudi vreme, saj bo sobota pretežno jasna. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31 stopinj Celzija.

moz/moz
© STA, 2023