Ministrstvo za zdravje priporočilo zdravstvenim ustanovam, naj na dan solidarnosti delajo

Ljubljana, 10. avgusta - Na ministrstvu za zdravje so izdali dopis, s katerim javnim zdravstvenim zavodom in koncesionarjem svetujejo, da naročenih pacientov ne odjavljajo od dogovorjenih terminov na dan solidarnosti, 14. avgusta. Menijo namreč, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev.

Ljubljana, MZ.
Ministrstvo za zdravje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ministrstvo zdravstvenim ustanovam svetuje tudi, naj delo po svojih zmožnostih organizirajo tako, da bo naročene paciente možno obravnavati ter da upoštevajo delovno zakonodajo v zvezi z odreditvijo nadur in plačilom dodatkov na dela prost dan. Ob tem na ministrstvu menijo, da bi morali zdravstvenim delavcem, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah, vseeno omogočiti prost dan, je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost na svoji spletni strani.

V izogib nesporazumom so javne zdravstvene zavode in koncesionarje pozvali tudi, da pacientom sporočijo, da bodo na dan solidarnosti 14. avgusta zdravstvene storitve v organizacijah potekale nemoteno in da se prepričajo, da bodo pacienti na naročene storitve kljub novim okoliščinam vseeno prišli.

"Na ministrstvu menimo, da je to najboljši način, da zdravstvo kot celota pripomore k odpravljanju posledic poplav," so izpostavili v sporočilu in dodali, da tako sodržavljanom pomagajo izpolniti njihove zdravstvene potrebe in preprečijo dodatno podaljševanje čakalnih dob.

Državni zbor je na sredini izredni seji sprejel novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki med drugim predvideva, da se kot dela prost dan določi 14. avgust. Po objavi zakona v uradnem listu se pričakuje še navodilo v zvezi z organizacijo dela v kritični infrastrukturi in na področju javnih zdravstvenih storitev ne glede na uzakonjen dela prost dan.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) in UKC Maribor, Onkološkega inštituta Ljubljana ter Splošne bolnišnice Novo Mesto so sporočili, da bodo na dan solidarnosti, 14. avgusta, delali kot običajno in zagotovili vse zdravstvene storitve, ki so bile prvotno predvidene.

vte/sag
© STA, 2023