Umrl kanadski glasbenik in Scorsesejev sodelavec Robbie Robertson

Los Angeles, 10. avgusta - Pri 80 letih se je poslovil kanadski kitarist in tekstopisec pri skupini The Band Robbie Robertson. Podpisal je rock klasike, kot so The Weight, Up on Cripple Creek in The Night They Drove Old Dixie Down.

ZDA, New York.
Pri 80 letih se je poslovil kanadski kitarist in tekstopisec pri skupini The Band Robbie Robertson. Bil je tudi glasbeni sodelavec režiserja Martina Scorseseja, poročajo tuje tiskovne agencije. Podpisal je rock klasike, kot so The Weight, Up on Cripple Creek in The Night They Drove Old Dixie Down.
Foto: Wikipedija/STA

Folk rock skupina The Band je nekaj časa podpirala Boba Dylana na koncertih, nato pa je izbrala svojo pot. Debutirala je leta 1968 s studijskim albumom Music from Big Pink. Plošča je bila dobro sprejeta, več glasbenikov, med njimi Roger Waters, pa so jo prišteli med vplivne albume rock and rolla.

Njihov zadnji koncert v San Franciscu je posnel režiser Martin Scorsese in ga leta 1978 izdal v filmski različici z naslovom Zadnji valček. Robertson pa je zatem kot skladatelj in glasbeni producent sodeloval še pri številnih Scorsesejevih filmih, nazadnje pri filmu Killers of the Flower Moon, ki so ga letos premierno prikazali v Cannesu.

kb/mlj
© STA, 2023