Odpadke po poplavah le na za to namenjena odlagališča

Ljubljana, 10. avgusta - Občani naj ogromno količino odpadkov, ki so jih za sabo pustile uničujoče poplave, odlagajo le na za ta namen posebej določenih mestih. Nato pa jih je treba čim prej odpeljati v zbirne centre, da ne bi prišlo do onesnaženja okolja, je povedal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Pričakuje, da bi se to lahko zgodilo v 14 dneh.

Črna na Koroškem.
Kup uničenega pohištva.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Na začasnih odlagališčih odpadkov, ki so jih določile posamezne občine oz. koncesionarji, se kupi odpadkov nabirajo že od konca minulega tedna, ko so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave. Od tam jih komunalna podjetja odvažajo v zbirne centre, kjer je po Kumrovih besedah dovolj zmogljivosti. Šele v zbirnih centrih se odpadki ločujejo in gredo naprej po sistemu ravnanja z odpadki, je povedal v današnji izjavi za medije.

Najbolj pomembno je, da se odpadke odlaga na mestih, ki so strokovno določena posebej za ta namen, saj bi odlaganje na neustrezno podlago lahko omogočilo pronicanje nevarnih snovi v tla. Ko se bo nato sanacija poplavnih območij končala in se bo odpadke z njih odpeljalo, je treba po navodilih ministrstva ta začasna odlagališča zapreti, da ne bi postala stalne lokacije.

Generalna direktorica direktorata za okolje Tanja Bolte je poudarila, da se lahko na ta začasna mesta zbirajo le kosovni odpadki ter električna in elektronska oprema, ki nimajo večjega vpliva na okolje.

Drugače je z nevarnimi odpadki, denimo odpadnimi olji, kjer je treba ravnati po uveljavljenem sistemu odvoza. Za odvoz živalskih trupel je v Sloveniji vzpostavljena javna služba. Pokvarjena živila iz zamrzovalnih skrinj načeloma sodijo v črne zabojnike za mešane komunalne odpadke, uničena vozila pa je treba odpeljati v za to pristojne obrate. Odločitev glede usode takšnega vozila je sicer v pristojnosti lastnika.

Posebne deponije nameravajo urediti za mulj. "O tem se pravkar dogovarjamo, iščemo rešitve znotraj ministrstva in jih bomo naslovili na vse občine," je povedala državna sekretarka. Gradbene odpadke je treba odpeljati v zbirne centre.

"Zelo pomembno je, da se upoštevajo navodila ministrstva, civilne zaščite, občin in komunalnih podjetij," je tako kot minister poudarila tudi Bolte.

O morebitnem izlitju nevarnih snovi, denimo iz industrijskih obratov ali delavnic, na ministrstvu nimajo informacij. "Ključno je, da zaenkrat ne beležimo izlitja nevarnih tekočin, vsaj tako je bilo do današnjega jutra po informacijah uprave za zaščito in reševanje ter civilne zaščite. To je dobra novica, seveda se lahko kje zgodi v prihodnjih dneh ali pa se je zgodilo mimo naših oči," je dejal Kumer.

Na nekaterih začasnih odlagališčih se medtem količine odpadkov že zmanjšujejo, drugod še naraščajo. Razmere so odvisne tudi od ponovnega vzpostavljanja prometnih povezav, je povedal Kumer. Vzpostavljeni sistem odvoza odpadkov na poplavnih območjih je ocenil za dober. Tudi komunalna podjetja si pomagajo med seboj.

bg/mlu
© STA, 2023