S posebno aplikacijo do koordinirane pomoči prizadetim v ujmi

Ljubljana/Ljubno ob Savinji, 7. avgusta - Danes je zaživela posebna spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo svojo pomoč. Aplikacija omogoča civilni zaščiti, da ponujeno pomoč usmeri na pravo lokacijo ob pravem času. Dostopna je na spletni povezavi poplave2023.urszr.si, in sicer prek računalnikov in mobilnih naprav.

Ljubljana, vlada.
Izjava o aktualnih razmerah na območjih, prizadetih v poplavah.
Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.
Foto: Katja Kodba/STA

Ljubljana, vlada.
Izjava o aktualnih razmerah na območjih, prizadetih v poplavah.
Poveljnik cerkniške civilne zaščite Matjaž Knap.
Foto: Katja Kodba/STA

Aplikacijo je na današnji novinarski konferenci predstavil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, ki je izpostavil, da je "pomoč pomembna, a mora biti ciljno usmerjena, koordinirana ter posredovana organizirano". Curk je glede na razmere na prizadetih območjih v tej fazi k pomoči pozval predvsem obrtnike in podjetnike. "Danes je trenutek, ko moramo očistiti hiše, popraviti poti, ogreti hiše, šele nato prihaja bela tehnika," je ponazoril.

V aplikaciji bo tudi seznam artiklov, ki jih potrebujejo ljudje na prizadetih območjih. Seznam se bo dnevno lahko spreminjal glede na potrebe s terena. Uporabnik bo tako po prijavi na seznamu označil artikle, ki jih lahko ponudi, bodisi odda bodisi posodi. Nato bo dobil potrditev, da je njegova ponudba sprejeta, v dnevu ali dveh pa tudi informacijo, kje to pomoč potrebujejo oziroma kam točno naj jo usmeri.

"Prizadeti naj svoje potrebe prijavijo občinskemu štabu civilne zaščite, ta bo posredoval to regijskemu štabu, mi pa bomo dobili združene informacije o tem, kje potrebujejo kaj," je dejal Curk. Ob tem je dejal, da je pomembna tudi koordinacija na terenu, torej da nekdo pomoč na terenu počaka in jo usmeri.

Spletna aplikacija že deluje, je pa Curk dejal, da pričakujejo v začetku nekaj motenj, zato uporabnike prosi za razumevanje. "Skupaj bomo zmagali," je bil optimističen.

Direktor podjetja EkoKnap, ki je pripravilo aplikacijo, sicer pa poveljnik civilne zaščite v občini Cerknica Matjaž Knap, je dodal, da bo aplikacija nudila dvonivojsko zaščito, uporabniki bodo morali ob prijavi vnesti svoj elektronski naslov, telefonsko številko in številko pošte. "Slednja je zelo pomembna pri nadaljnji obdelavi, da bo ta pomoč prišla na pravo lokacijo oziroma da se bo zbrala na pravi lokaciji," je še dodal.

Na prizadetih območjih sicer nekateri prostovoljci že pomagajo, med njimi je veliko prostovoljnih gasilcev, krajani si pomagajo tudi med seboj.

Blaž Selišnik, ki sicer prihaja iz sosednje vasi, je danes pomagal v Ljubnem ob Savinji. "Ker nam doma voda ni naredila nič, smo prišli pomagat na Ljubno, ker tukaj je pa pravo razdejanje," je dejal za STA. Z Ljubnim so tudi sicer povezani, saj otroci tja hodijo v vrtec, šolo, v kraj prihajajo vsakodnevno, zato so se odločili, da gredo pomagat ljudem.

"Trenutno odkopavamo blato, s traktorji odvažamo pohištvo, da bomo potem lahko z vodo sčistili tla in stene, kar se pač da ohraniti," je pojasnil in dodal, da bodo verjetno hodili pomagat še vsaj teden dni ali več, toliko, da vzpostavijo normalne razmere.

V kraju pomaga tudi prostovoljni gasilec Marko Kavčnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Podpeč. "Prišli smo pomagati ljudem v stiski, smo prostovoljci, zbrali smo se skupaj, če bo treba, se bomo še zbrali, ker bo verjetno treba, bomo še prišli pomagat. Ni nam težko dati dan, dva, tri dopusta, nikoli ne veš, kdaj boš potreboval pomoč," je poudaril.

Povedal je, da je že kar nekaj časa gasilec, a česa takšnega še ni videl. Ljudje mu pripovedujejo, da so v 20 minutah ostali brez vsega. Upa, da bodo dobili dovolj pomoči, saj so hiše mokre. Treba jih je presušiti, obnoviti, delavcev na tem področju pa je v Sloveniji bolj malo, je opozoril.

da/moz/bst/lu/lem
© STA, 2023