Domačini na prizadetih območjih čistijo posledice katastrofalne ujme

Črna na Koroškem/Ljubno ob Savinji, 7. avgusta - Domačini na prizadetih območjih hitijo čistiti posledice katastrofalne ujme, ki je Slovenijo prizadela v minulih dneh. V Črni na Koroškem so danes za delo prijeli vsi, tudi najmlajši. Ujma je za seboj pustila ogromne količine blata, ki ga odstranjujejo z lopatami in s pomočjo traktorjev.

Črna na Koroškem.
Petkove posledice neurja na Črni na Koroškem.
Foto: STA
Arhiv STA

V Črni na Koroškem domačini, ki so bili v preteklih dneh popolnoma odrezani od sveta, pri odpravljanju posledic stavijo na medsebojno pomoč in solidarnost. Na pomoč so prebivalcem Črne na Koroški, katere deli so med sabo še vedno nepovezani, priskočili tudi prostovoljni gasilci iz vse Slovenije, ki se jim domačini v izjavah vedno znova zahvaljujejo za pomoč, pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske.

Mitja Pranjič iz Črne na Koroškem je za STA povedal, da se je z družino ravno vračal z dopusta, kjer so izvedeli, kaj se dogaja v njihovem kraju. Avto so parkirali nekaj kilometrov od doma in se peš odpravili do svojega bivališča. Pretreseni so nad prizori in nad tem, kakšno razdejanje je v nekaj urah za seboj pustila narava.

Z družino sicer stanujejo v bloku, ki na srečo ni bil poškodovan, bodo pa na pomoč priskočili sokrajanom, ki so utrpeli škodo. "Kolikor sem slišal, je poplavljenih ogromno hiš. Zdaj mislim, da bomo Črnjani stopili skupaj, akcije potekajo, ljudje pomoč ponujajo vsepovsod," je poudaril.

Težavo pa še vedno predstavlja dostop do Črne, ki je otežen z vseh strani. Ko se bo to uredilo, je prepričan, da bodo deležni pomoči ljudi ter da jim bo kraj uspelo vrniti v stanje pred ujmo.

Na vprašanje, kaj v kraju najbolj potrebujejo, je odgovoril, da po njegovih informacijah vodo, saj pitne vode še ni. "Elektrika, kot kaže, je, tudi mobilni signal se je vzpostavil," je pojasnil.

Primanjkuje jim tudi hrane, saj je v kraju otežen dostop do obeh trgovin. Na poti do Črne je opazil prebivalce iz sosednjega kraja Zavodnje, kjer zbirajo hrano in jo proti Črni vozijo s traktorji.

Zaradi otežene dostopnosti še vedno pomagajo tudi vojaški helikopterji. Ob slovenskih, ki so danes v kraj med drugim pripeljali tudi nujno potrebna zdravila, je pri dostavi vode pomagal tudi madžarski helikopter.

Solidarnost med prebivalci v Črni na Koroškem je izpostavil tudi domačin Teo Rus, ki je ujmo opisal kot nepričakovano katastrofo, ki se je zgodila v eni uri. Danes je sam pomagal pri sanaciji v enem od lokalov.

Mario Mikiš iz Ljubnega ob Savinji je hišo, ki je bila prenovljena pred dvema letoma prenovljena, kupil prejšnji teden. S partnerko sta zanjo vzela kredit.

"Zdaj moramo vse renovirati na novo. Odneslo nam je kuhinjo in dnevno sobo, tla so zanič," je povedal za STA. V času katastrofe so bili na srečo na dopustu, tudi sosedje so se uspeli rešiti. Na pomoč so jim priskočili sorodniki, danes so skupaj čistili spodnje nadstropje.

da/lad/lu/lem
© STA, 2023